Agris.cz - agrární portál

Žatecký pivovar vystoupil kvůli Prazdroji ze svazu pivovarů

9. 4. 2010 | ČTK

Žatecký pivovar vystoupil z Českého svazu pivovarů a sladoven. Protestuje tak podle obchodního ředitele firmy Radka Vincíka proti chování Plzeňského Prazdroje, jímž údajně poškozuje ostatní členy svazu. Prazdroj minulý týden nařkl pivovary, že k výrobě využívají nestandardní suroviny, jako jsou nepovolené chmelové preparáty a přídavné potravinářské látky. Aktivity Prazdroje jsou podle žateckého pivovaru v rozporu se stanovami svazu, a lídr pivního trhu by z něj proto měl být vyloučen, napsal pivovar svazu v dopisu, který má ČTK k dispozici.

"Plzeňský pivovar v posledních měsících podle nás poškozuje svými výroky ostatní členy svazu, což je výslovně v rozporu se stanovami. Není přitom důležité, zda se prohlášení Prazdroje zakládají na pravdě, či ne," uvedl Vincík. Jednatel Žateckého pivovaru oznámil vystoupení ze svazu dopisem zaslaným v úterý večer, doplnil. Reakci Prazdroje ČTK zjišťuje.

Plzeňský Prazdroj v předchozích dnech požádal o zpřísnění podmínek pro používání chráněného zeměpisného označení České pivo. Oficiální žádost o změnu a výzva sládků jsou reakcí na nedávný test Mladé fronty Dnes (MfD). Ten odhalil v některých pivech českých pivovarů chmelový preparát tetrahop, což je podle Prazdroje odvolávajícího se na výroky odborníků z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze chemická látka. Tetrahop podle MfD slouží zejména k zahuštění pěny.

Soukromý Pivovar Svijany a Pivovary Staropramen, které extrakt požívaly, již v závěru března odmítly, že látka užívaná při výrobě piva zastírá nedostatky. Podle testu látku obsahovalo šest z 30 lahvových piv, a to nápoje také z pivovarů Janáček a Zlatopramen.

Prazdroj podle Vincíka neplní ani další ustanovení svazu. "Patří sem například neochota pivovaru zveřejňovat údaje o výstavu, což ostatní členové svazu činí, a to dokonce každý měsíc. Neobáváme se, že opuštění svazu nám nějak uškodí. I díky chování Prazdroje už stejně neplní svou funkci," sdělil. Největší tuzemské pivovary, Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen a skupina Heineken, přestaly od loňského srpna svazu dodávat údaje o své výrobě, údajně kvůli strachu z postihu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. To svazu znemožnilo zpracovávat pravidelnou měsíční statistiku, kterou mu pivovary zasílaly až do letošního července každý měsíc od roku 1991.

Nakonec pivovarníci uzavřeli kompromis. Výrobní výsledky tuzemských pivovarů od začátku letošního roku nově zpracovává firma Ernst & Young, ne jako doposud Český svaz pivovarů a sladoven. Ten může každý měsíc publikovat jen meziroční indexy celého oboru. Individuální výsledky jednotlivých výrobců získá svaz a následně i oni až s půlročním zpožděním.

Žatecký pivovar vyrobil loni 28.840 hektolitrů piva, což představuje meziroční nárůst o tři procenta. Zasloužil se o to zejména export, kde podnik dosáhl výrazného navýšení o 23 procent. Vývoz tak tvoří už bezmála 24 procent produkce.

S.r.o. Žatecký pivovar odkoupil v listopadu 2001 od firmy Saaz Brit Rolf Munding. Firma, která hospodaří s mírným ziskem a ročními tržbami okolo 45 milionů korun, zaměstnává 48 lidí.


Zdroj: ČTK, 9. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:38