Agris.cz - agrární portál

Seznam oblastí se znevýhodněnými podmínkami se rozšíří

12. 4. 2010 | ČTK

V Česku přibude oblastí se znevýhodněnými přírodními podmínkami, takzvaných LFA oblastí. Vláda dnes schválila materiál, podle nějž by mezi ně mělo být nově zařazeno 80 katastrálních území. ČTK o tom informoval tiskový odbor Úřadu vlády. Jde o oblasti s vysokým podílem travních porostů. Na nich hospodařící zemědělci jsou v celé unii podporováni zvláštními dotacemi, zejména kvůli protieroznímu účinku těchto území.

Mezi LFA nově zařazovaná území se vyznačují nízkou bodovou výnosností půdy a nadprůměrným zatravněním a není na nich vhodné půdu obhospodařovat intenzivním způsobem.

Zemědělsky méně příznivé regiony představují zhruba polovinu území ČR. Jde na příklad o horské a podhorské oblasti či regiony s ekologickými omezeními, jako jsou území Natury 2000 nebo zóny národních parků a chráněných krajinných oblastí.

Nařízení dále mění a upřesňuje některé podmínky pro vyplácení plateb vycházející ze změny podmínek dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC), platných od začátku roku.

Povinnost plnit standardy GAEC platí pro zemědělce, kteří jsou příjemci přímých plateb od vstupu země do EU. Od roku 2009 je pak jejich plnění také součástí takzvaných kontrol podmíněnosti. V případě, že žadatel tyto standardy nesplňuje, mohou mu být dotace sníženy, v krajním případě neposkytnuty vůbec.


Zdroj: ČTK, 12. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 08:44