Agris.cz - agrární portál

Chmelové nákazy nemají žádnou šanci

12. 4. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Viroid zakrslosti chmele (Hop stunt viroid, HSVd) je narůstající velice vážné onemocnění chmele, které vede, podle typu jednotlivých odrůd a vlivu počasí, k masivním ztrátám výnosů a snižování kvality. Po dlouhou dobu byly infekce HSVd známé pouze v Japonsku a Koreji, kde se od čtyřicátých let minulého století vyskytovaly u japonských odrůd. V roce 2004 byl poprvé viroid zakrslosti chmele nalezen na chmelnicích ve Spojených státech amerických. Rostliny amerických odrůd „Willamette“ a „Glacier“ infikované HSVd se vyznačovaly ztrátami alfakyselin, 60, resp. 75 %. V roce 2007 byla tato nákaza zjištěna také v Číně.

V Německu byl prováděn monitoring HSVd pomocí molekulární techniky. Prostřednictvím obrácené řetězové reakce RT-PCR (Reverse Transkriptase-Polymerase) na HSVd za využití vědeckých základů, vyvinutých Eastwellem a Nelsonem na Washingtonské státní univerzitě, byla k detekci nasazena spolehlivá molekulární diagnostická metoda.Tato technika je sice nákladná, ale poskytuje spolehlivé a rychlé výsledky už do dvou dnů.

Aktuální výsledky poskytovaly tyto údaje: u 202 z celkového počtu 224 sledovaných vzorků chmele z chmelnic Střediska pro výzkum chmele Hüll v Hallertau a z praxe dalších podniků, nebyl prokázán žádný viroid zakrslosti chmele.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 12. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 01:04