Agris.cz - agrární portál

Zájem o růžové víno roste. Vinaři ho chtějí ještě zvýšit kampaní

15. 4. 2010 | Lidové noviny

Růžové víno se těší stále větší oblibě Čechů, podle odhadu vinařů jeho loňská tuzemská produkce vzrostla zhruba o třetinu. Zájem o něj má ještě zvýšit kampaň, kterou podobně jako loni Vinařský fond České republiky spustí první květnový den na Pražském hradě.

"Růžové víno není jen módní vlna," říká znojemský vinař a člen rady vinařského fondu Jiří Hort, který odhaduje, že podíl růžového vína na celkové výrobě se již blíží deseti procentům. Díky chladnějšímu klimatu jsou podle vinařů v Česku ideální podmínky pro produkci růžových vín. V budoucnu by proto podle něj růžové mohlo předehnat červené víno, jemuž patří druhá příčka za vínem bílým.

Růžová vína především z moravských, ale také českých vinic jsou lehká a přitom chuťově výrazná, chladnější podnebí jim dává větší aromatické spektrum, mocnost a svěžest. Další výhodou je odrůdová rozmanitost, typická pro moravské i české vinařské podoblasti, uvádějí vinaři. Důkazem růstu kvality domácích růžových vín jsou podle vinařů také výsledky mezinárodních soutěží, na nichž tuzemští výrobci loni získali dvojnásobně větší počet ocenění než v roce 2008.

Svátek růžových vín se stejně tak jako loni uskuteční na prvního máje v prostředí Richterovy vily a Svatováclavských vinic v podhradí Pražského hradu. Návštěvníci budou moci ochutnávat ze široké nabídky růžových vín, vybrané rosé si budou moci na místě také zakoupit. Odborné i široké veřejnosti zde budou představeny také míchané nápoje vyrobené z růžového vína.

Souběžně odstartuje propagace také na dalších frontách, cílit zejména na mladou generaci ve věku 20 až 30 let. Kromě webových stránek k ní vinaři proto letos nově využijí také sociální síť Facebook či jeden z největších tuzemských videoserverů Stream.cz.

Růžové víno se vyrábí z hroznů modrých odrůd, nikoliv mícháním bílého a červeného vína, což je často vžitá představa. Rmut obsahující podrcené hrozny se ale na rozdíl od výroby červených vín zbaví slupek a dále se pokračuje jako při výrobě vína bílého, při níž kvasí pouze mošt bez slupek.

Vinaři proto často říkají, že rosé svůj život začíná jako červené víno, ale prožívá jako bílé víno.

Obliba nápoje, který se podává chladnější než bílé víno a také pro svou ovocnou chuť je vhodný jako osvěžující pití zejména v letních měsících, roste i v zahraničí. Ve Francii, která je jeho největším evropským producentem, již předloni růžové víno předstihlo v popularitě víno bílé a zařadilo se v oblíbenosti za víno červené.

Tuzemská produkce vína se v roce 2008 hlavně díky novým vinícím takřka zdvojnásobila na rekordních 820.000 hektolitrů. Čísla za loňský rok zatím nejsou k dispozici. Vinaři však očekávají kvůli loňskému počasí výrazný pokles množství, ale nadprůměrnou kvalitu produkce.


Zdroj: Lidové noviny, 15. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:55