Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 14.4.2010

15. 4. 2010 | Agris

Úřad pro potraviny a veterinární záležitosti - profil České republiky

Úřad pro potraviny a veterinární záležitosti (FVO) zpřístupňuje klíčové informace o jednotlivých členských státech EU. Profil země je kompilace klíčových informací o každém členském státu EU, které využívá Evropská komise pro své monitorovací a prosazovací aktivity. Profil země obsahuje pět posledních zpráv FVO z inspekcí v příslušné zemi, hodnocení Komise, jak příslušný členský stát reagoval na její audity a inspekce, přehled, jak je v členském státu organizován kontrolní systém, statistické údaje (výroba, spotřeba a obchod potravinami, zvířaty a plodinami) členského státu a vybrané webové stránky příslušného členského státu.

Švédové prosazují používání domácích krmiv

Švédská Asociace organických farmářů - Ekologiska Lantbrukarna (EkoLan) - požaduje, aby všichni farmáři v zemi přestali zkrmovat zvířatům importovaná krmiva a místo toho používali krmiva domácí provenience. Podle Asociace jsou krmiva ze zahraničí zodpovědná za velkou část negativních dopadů na zemědělství, klima a zdraví a doufá, že se do roku 2015 podaří plně pokrýt potřebu krmiv z domácích zdrojů.

Prodej mléka z automatů klesl, lidé se bojí nemocí

Prodej mléka z automatů podle farmářů na Vysočině v posledních dvou měsících klesl asi o třetinu. Odliv zájemců přičítají mediálním informacím o možné škodlivosti čerstvého mléka. Podle prvních kontrol, které v kraji provedli veterináři, bylo mléko v pořádku. Zákazníci by ale měli dbát upozornění na automatech, že syrové mléko je potřeba před pitím převařit, řekl ČTK ředitel krajské veterinární správy Jiří Šulc. Na Vysočině funguje 15 automatů.

Na pozemkové úpravy do roku 2013 je připraveno přes osm mld. Kč

Ministerstvo zemědělství předpokládá, že na pozemkové úpravy, které upřesňují majetkové vztahy k půdě, půjde v letech 2010 až 2013 z domácích i evropských zdrojů celkem 8,25 miliardy korun. Potřeba by přitom bylo více než 13 miliard korun, vyplývá z údajů, které má ČTK k dispozici. Nedostatek financí je dle odborníků jedním z důvodů pomalého průběhu pozemkových úprav. Hlavním zdrojem pro financování pozemkových úprav je státní rozpočet, z nějž mají být čerpány tři miliardy korun, 2,5 miliardy má poskytnout EU v rámci Programu rozvoje venkova.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 15. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 07:43