Agris.cz - agrární portál

Výrobce jogurtů Danone zvýšil čtvrtletní tržby, čeká obtížný rok

15. 4. 2010 | ČTK

Francouzská potravinářská skupina Danone, která je největším výrobcem jogurtů na světě, zvýšila v prvním čtvrtletí tržby meziročně o osm procent na téměř čtyři miliardy eur (zhruba 100 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která působí rovněž v České republice. Dodala však, že ekonomické podmínky zůstanou v letošním roce obtížné.

Za růstem tržeb v prvním čtvrtletí stál vyšší objem prodeje, který kompenzoval pokles průměrných prodejních cen. Ten byl důsledkem přechodu spotřebitelů k levnějším značkám společnosti, napsala agentura AP.

"Náš výkon v prvním čtvrtletí nám společně s našimi vedoucími pozicemi na trzích a značkami umožňuje potvrdit cíle pro rok 2010," uvedl šéf podniku Franck Riboud. Firma nicméně předpokládá, že bude letos nadále čelit "obtížnému finančnímu, ekonomickému a sociálnímu prostředí s přetrvávajícími obtížnými spotřebitelskými trendy v západních ekonomikách, slabým měnám rozvíjejících se zemí a růstu cen surovin".

Společnost Danone vyrábí například jogurty Activia a jogurtové nápoje Actimel. Firma má tržní hodnotu 29 miliard eur. Mezi její hlavní konkurenty patří švýcarská společnost Nestlé, která je největší potravinářskou skupinou na světě, napsala agentura Reuters.

Na český trh firma Danone vstoupila v roce 1990, kdy začala spolupracovat s benešovskou mlékárnou. V roce 1991 v Benešově založila společnost s ručením omezením a o tři roky později se transformovala na akciovou společnost. Benešovský závod Danone zpracuje denně 240.000 litrů mléka, což jsou dvě procenta produkce mléka v zemi. Podle výzkumu agentury AC Nielsen patří Danone na českém trhu jogurtů 30procentní podíl.


Zdroj: ČTK, 15. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 05:15