Agris.cz - agrární portál

Karlovarský kraj dá 300.000 Kč na pěstování trávy pro teplárnu

15. 4. 2010 | ČTK

Karlovarský kraj letos podpoří 300.000 korunami pěstování rostliny ozdobnice čínské nazývané sloní tráva jako alternativního paliva pro teplárnu na spalování biomasy ve Žluticích. Dotace bude určena na nákup sazenic pro Zemědělské družstvo Novosedly, které bude trávu teplárně od příštího roku, kdy se čeká první sklizeň rostliny, dodávat. Dotaci dnes sice schválilo krajské zastupitelstvo, projekt ale někteří zastupitelé kritizovali jako nesystémový a příliš riskantní.

Projekt získal podporu vedení kraje, které ho označilo jako pilotní a podle náměstka hejtmana Petra Navrátila (ČSSD) je také podporou Žluticku. Uvedl, že jsou s ním spojena určitá rizika, ale s tím se musí u akcí tohoto typu prostě počítat. Opoziční zastupitel Jan Horník (Alternativa) ale kritizoval smlouvu na dotaci zemědělcům jako příliš obecnou s tím, že nezaručí kontrolu nad tím, jak bude s penězi nakládáno. "A dáme dotaci i dalším, když se budou chtít do projektu zapojit?" dotazoval se Horník.

Za nesmyslný označil projekt zastupitel Jiří Kotek (Alternativa). Jsou to prý vyhozené peníze a nechápe, proč se musí pěstovat nevyzkoušená plodina, když lze jako biomasu využít jiné rostliny, které jsou v Česku doma. Podle něho je to ale hlavně nesystémové opatření, jež řeší pouze problém jednoho či dvou subjektů. "Pokud se kraj rozhodne, že bude finančně podporovat takovéto experimenty, tak by se to mělo týkat všech zemědělců v Karlovarském kraji," konstatoval Kotek.

Žlutická kotelna nyní spaluje především dřevní štěpku nebo slámu. Slámy není ale v regionu tolik, aby kotelně vystačila pro její potřeby, cena dřevní štěpky neustále roste. Sloní tráva tak může být vhodnou alternativou k už využívaným palivům, uvedla ředitelka teplárny Pavlína Voláková. Předpokládá, že pokud nebudou s pěstováním problémy, může se sklidit z pěti hektarů kolem 50 tun ozdobnice. Jestli se osvědčí i při spalování, budou se plochy s trávou rozšiřovat. "Žlutice a kraj by potom hledaly i další zemědělce, kteří by se do projektu zapojili," podotkla.

Teplárna ve Žluticích spálí ročně kolem 5000 tun biopaliva. Hlavně dřevní štěpky, zhruba 1000 tun je sláma. Jak se případně promítne spalování sloní trávy do ceny tepla, to zatím nedokáže Voláková říci. Ve Žluticích lidé nyní platí za jeden gigajoule zhruba 537 korun. Centrální výtopna na biomasu je tam v provozu od roku 2002. Její výstavba přišla na přibližně 104 milionů korun. V Karlovarském kraji spaluje určitý podíl biomasy i elektrárna ČEZ v Tisové u Sokolova.


Zdroj: ČTK, 15. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 14:47