Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 19.4.2010

20. 4. 2010 | Agris

V Karlovarském kraji vloni klesla výroba masa i sklizeň obilovin

V Karlovarském kraji vloni klesla výroba základních zemědělských produktů, ať už masa nebo obilovin. Pokles produkce ovlivnily hlavně nižší výkupní ceny, ale i rovněž příznivé počasí. U masa trvale klesá produkce vepřového, jež se chovatelům nevyplácí. Meziroční pokles v tomto případě dosahoval 28,2 procenta. Obilovin zemědělci sklidili o 12,3 procenta méně než v roce 2008. Informace zveřejnila karlovarská pobočka Českého statistického úřadu.

Propad na trhu s cukrem

O více než pět procent šla na závěr minulého týdne dolů cena cukru, když hlavním důvodem byla reakce akciových a komoditních trhů na obvinění banky Goldman Sachs ze strany americké Komise pro cenné papíry (SEC). Komise viní banku, že podváděla své klienty. Kontrakt cukru s termínem dodání v červenci tak během pátečního obchodování na burze ICE Futures ztratil 0,90 centu (5,3 %) na 16,18 centů za libru. Pokles byl největší od 31. března a za celý týden šla cena dolů o 3,5 procenta.

Zahrádkářské svazy na jižní Moravě vymírají

Místo řádků mrkve a ředkviček jsou v zahrádkářských koloniích na jižní Moravě stále častěji k vidění vzorně střižené trávníky a bazény. Lidé si chtějí na zahradě hlavně odpočinout, a ne se starat o záhony. Zahrádkářů na jižní Moravě proto rok od roku výrazně ubývá. Mimo jiné proto, že umírají lidé, kteří dlouhá léta patřili k členům zahrádkářských svazů. A mladí o svaz nemají zájem. Počet zahrádkářů výrazně klesá ve všech okresech kraje. „Před dvaceti lety fungovalo v regionu třicet organizací se čtyřmi a půl tisíci členy. Nyní máme osmnáct organizací, z nichž navíc některé úplně spí.

Zemědělci z Olomouckého kraje loni rozšířili pole s cukrovkou

Zemědělci z Olomouckého kraje loni rozšířili pole s technickou cukrovkou. Od roku 2004 přitom její rozlohu každoročně redukovali. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Loňský meziroční nárůst souvisí podle vedení olomoucké Agrární komory (AK) s tím, že si pěstitelé z regionu našli nového odběratele, který cukrovku využívá na výrobu biolihu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 20. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 13:05