Agris.cz - agrární portál

Brambory: Omezit nitráty

21. 4. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Hnojení nitráty musí být vždy orientováno na půdní druh a potenciální vlhkostní poměry.

Nitrátový dusík je pro růst rostlin důležitý, nese s sebou však i některá rizika. Příjem probíhá hromadným tokem, tzn. relativně nekontrolovaně. Při vysoké koncentraci nitrátů v půdním roztoku, popř. za povětrnostních podmínek, kdy probíhá intenzivní transpirace, dochází k nadměrnému zásobení rostlin. Dalším problémem je osmotické působení. Pokud poklesne polní kapacita, koncentrace nitrátů v půdní vodě se zvýší. Na rozdíl od toho koncentrace draslíku nestoupá, protože je vyrovnávána půdní sorpcí.

Změněný osmotický potenciál půdní vody potom rostlinu nutí k tvorbě redukovaných cukrů (popř. k zastavení řetězení molekul polysacharidů). Pouze tak je zajištěn příjem živin v době, kdy je transpirace nízká (v noci). Důsledek: Zhoršení kvality hlíz.

Hnojení nitráty proto musí být vždy orientováno na půdní druh a potenciální vlhkostní poměry. Také za sucha by koncentrace nitrátů v půdní vodě neměla překročit 100 ppm.

Top Agrar, 2010, č. 4, s. 52


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 21. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 14:43