Agris.cz - agrární portál

Mlékárny v Jaroměřicích a M. Budějovicích chce koupit Madeta

21. 4. 2010 | ČTK

O mlékárny v Jaroměřicích nad Rokytnou a v Moravských Budějovicích na Třebíčsku má zájem jihočeská Madeta. Majoritní podíl v mlékárnách prodává francouzský výrobce sýrů Fromageries Bel, případné kupce odmítá prozradit. Podle nového vydání týdeníku Ekonom se objevily spekulace o tom, že o mlékárny stojí i olomoucká Olma patřící společnosti Milkagro ze skupiny Agrofert Holding.

Podnikatel Andrej Babiš podle týdeníku začátkem roku uvedl, že hodlá krizi využít k dalším akvizicím. V případě mlékáren Bel ale prohlásil, že nemá zájem, uvedl Ekonom. Madeta se už totiž stihla domluvit s dodavateli mléka na Třebíčsku. Nový zdroj mléka se tomuto podniku hodí, protože s producenty na jihu Čech má problémy. Začátkem dubna tamní družstvo Jih přestalo Madetě dávat 200.000 litrů mléka denně, upřednostnilo vývoz do Německa. Generální ředitel Madety Milan Teplý listu potvrdil, že zjišťuje okolnosti a podmínky prodeje mlékáren na Třebíčsku.

Od srpna bude Madetu zásobovat například Mlékařské odbytové centrum Třebíč, které zajišťovalo pro mlékárny v Jaroměřicích a Budějovicích zhruba polovinu zpracovávaného mléka. "Denně půjde o 100.000 litrů mléka. Dostaneme za něj přibližně o padesát haléřů za litr víc než od Belu. Smlouvu už jsme podepsali," řekl listu ředitel družstva Karel Coufal.

Prodávané mlékárny zaměstnávají 276 lidí a ročně zpracují 87 milionů litrů mléka. Za minulý rok vykázaly obrat kolem jedné miliardy korun. Vyrábějí měkké sýry (Gervais, Fénix), tvarohy, eidam i másla. Jejich sortiment se podobá portfoliu Madety. Olma by si naopak touto sestavou rozšířila nabídku. O mlékárny na Třebíčsku mají údajně zájem i tamní podnikatelé.

Podle listu má Bel zájem o rychlý prodej mlékáren. Nabízí je včetně smluv s dodavateli mléka, které však platí jen do konce července. V majetku společnosti Bel Sýry Česko nadále zůstane mlékárna v Želetavě na Třebíčsku, v níž se vyrábí sýry značky Želetava, Smetanito, Matador, Veselá kráva, Leerdammer, Kiri a Babybel.


Zdroj: ČTK, 21. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 22:39