Agris.cz - agrární portál

Svaz: Mzdy v zemědělství zatím zůstávají na loňské úrovni

22. 4. 2010 | ČTK

Agrárním odborům se nepodařilo prosadit požadovaný růst mzdových tarifů v zemědělství a příbuzných oborech, zůstávají zatím stejné jako loni. ČTK to dnes potvrdili vedoucí představitelé odborů a Zemědělského svazu ČR. Při růstu produktivity práce by však mohla růst pohyblivá složka mzdy, vyplývá z kolektivní smlouvy vyššího stupně, kterou má ČTK k dispozici. Obě strany se zároveň dohodly, že se k jednání o tarifech vrátí v červenci.

Odborářům se podařilo prosadit alespoň nárůst minimálního příspěvku zaměstnavatele na penzijní připojištění a životní pojištění zaměstnanců, který byl zvýšen ze 100 na 250 korun měsíčně. Vzrostl také příplatek za rizikovou práci ze šesti na sedm korun za hodinu. Odbory šly do jednání s požadavkem čtyřprocentního růstu mzdových tarifů, proto je jeho výsledek podle odborového předáka Bohumíra Dufka neúspěchem.

Za úspěch Dufek naopak označil rozšíření kolektivní smlouvy také na podniky, které nejsou členy Zemědělského svazu ČR a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. V minulém roce se dokument vztahoval jen na členy svazů. Podniky, pro něž loni nebyl závazný a platy nezvyšovaly, budou muset dodatečně zvednout tarify na loňskou úroveň. Smlouva je letos nově závazná pro všechny podnikatele v zemědělství, lesnictví a rybářství s více než 20 zaměstnanci. Předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský odhaduje počet takových zaměstnanců na 80.000.

Případný růst tarifů v druhém pololetí je závislý na ekonomické situaci v oboru. "Zatím propad cen pokračuje, situace není příznivá," uvedl Jirovský. V loňském roce výkupní ceny zemědělských surovin meziročně klesly o 28 procent, pokles za letošní leden a únor činil dalších pět procent. "Dochází k zotavení cen pouze u mléka, ostatní ceny padají," řekl ČTK.

Platy v zemědělství výrazně zaostávají za průměrem celého hospodářství. Pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství loni brali v průměru 17.639 korun, o čtvrtinu méně než činil průměr domácí ekonomiky, který dosáhl 23.598 Kč. V oboru v závěru loňského roku dle ČSÚ pracovalo 113.000 lidí v přepočtu na plně zaměstnané, za rok z něj odešlo 6600 osob.

Dlouhodobým problémem je také rostoucí průměrný věk zemědělců a nedostatečná generační obměna lidí v odvětví. Ta souvisí s odchodem mladých lidí z venkova do měst a jejich malou ochotou v zemědělství za daných platových podmínek pracovat.


Zdroj: ČTK, 22. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 07:00