Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 21.4.2010

22. 4. 2010 | Agris

Ani stopy po moru prasat

Naše republika je uznána za prostou klasického moru prasat, poslední výskyt byl zaznamenán před 11 lety u divokých prasat (v roce 1999). Proto také je možné bez omezení obchodovat jak s vepřovým masem, tak s masem divokých prasat. Nicméně dosud se vyšetřovaly zejména uhynulé kusy černé zvěře a čas od času byly zjišťovány protilátky proti tomuto onemocnění. Nyní již 7 měsíců žádné sérologické vyšetření protilátky proti klasickému moru prasat neprokázalo.

Mlékárny v Jaroměřicích a M. Budějovicích chce koupit Madeta

O mlékárny v Jaroměřicích nad Rokytnou a v Moravských Budějovicích na Třebíčsku má zájem jihočeská Madeta. Majoritní podíl v mlékárnách prodává francouzský výrobce sýrů Fromageries Bel, případné kupce odmítá prozradit. Podle nového vydání týdeníku Ekonom se objevily spekulace o tom, že o mlékárny stojí i olomoucká Olma patřící společnosti Milkagro ze skupiny Agrofert Holding.

Původ vína u nás chráněn nejlépe v EU

Při příležitosti Dne vín z  ČR na 13. mezinárodním nápojovém veletrhu pro gastronomii Víno&Destiláty, který se koná od 27. dubna 2010 na pražském výstavišti v  Holešovicích, představí Ministerstvo zemědělství ČR portál (nebo také ). Na této webové adrese si mohou všichni konzumenti vína ověřit kvalitu a původ tuzemských zatříděných vín. Jedná se vůbec o  první takový projekt ochrany spotřebitele v  Evropské unii. Ministerstvo zemědělství spolupracuje na projektu zatřídění vín s technologickým dodavatelem Registru vinic, společností CCV Informační systémy.

Na Vyškovsku hrozí nákaza včelím morem

Včelaři z Vyškovska mají hned na začátku sezony důvod k vráskám. V sousedním okrese se totiž objevil včelí mor a veterináři tak region začlenili do ochranného pásma. „V okrese Vyškov nákaza v loňském roce zasáhla Hamiltony, Kučerov a třeba Radslavice. V letošním roce jsou první prokázané příčiny nákazy v okolí Bzence,“ vypočítal ředitel Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj Jaroslav Salava.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 22. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 21:52