Agris.cz - agrární portál

Největší početní stavy ovcí jsou ve Velké Británii

22. 4. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Početní stavy ovcí v Evropě kontinuálně klesají, pokles experti očekávají i v letošním roce.

L P D – Chov ovcí má na britských ostrovech dlouhou tradici. I když význam tohoto druhu hospodářských zvířat postupně klesá, ještě stále tamní početní stavy ovcí co do velikosti výrazně předčí ostatní členské státy EU. V uplynulém roce bylo ve Velké Británii chováno 15,69 mil. kusů ovcí. Významné početní stavy ovcí jsou i ve Španělsku (11,21 mil. ks), v Rumunsku (7,61 mil. ks) a v Řecku (6,33 mil. ks). V Německu se naproti tomu chová pouze 1,79 mil. ks ovcí, na žebříčku v počtu chovaných ovcí se před Německem umístily Itálie s 4,74 mil. ks a Irsko s 2,58 mil. ks.

Jako dodavatelky vlny nemají evropské ovce téměř žádný význam, protože zisk z prodeje vlny sotva stačí pokrýt výrobní náklady. Jejich hlavní rolí je proto produkce jehněčího masa. Vedlejší produkcí zejména na jihu Evropy je mléko pro přímý konzum místního obyvatelstva a také pro výrobu sýrů. Produkce jehněčího masa je však vystavena velkému konkurenčnímu tlaku ze strany zámořských producentů, jen těžko se udrží díky neuspokojivé výši tržeb. Chovatelům ovcí znepříjemňuje situaci také nařízení EU o elektronickém značení zvířat, což s sebou nese další finanční výdaje. Proto došlo v uplynulých letech k poklesu početních stavů ovcí v Evropě a podle prognózy expertů by mělo dojít k dalšímu poklesu i v průběhu letošního roku. V roce 2007 bylo v Evropě chováno ještě 71,63 mil, ks ovcí, v roce 2008 to však bylo již jen 66,39 mil. ks.Z a rok 2009 nejsou ještě informace k dispozici.

Vývoj početních stavů ovcí v jednotlivých členských státech se významně liší. Počet ovcí poklesl nejvýrazněji ve Španělsku (mínus 16 %) a Irsku (mínus 13 %). Pokles byly zaznamenán i v Německu (mínus 7,8 %). Naproti tomu v Rumunsku a Řecku došlo dokonce k malému nárůstu počtu ovcí. V letošním roce se očekává pokles početních stavů ovcí ve všech členských zemích EU, i když by se mohl sestup zpomalit v zemích, které v loňském roce zaznamenaly největší propad.

Europas größte Schafherde blökt in Großbritannien

[2010-04-21], www.animal-health-online.de


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 22. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:41