Agris.cz - agrární portál

Produkce medu může být vyšší než loni, počasí zatím včelám přeje

23. 4. 2010 | ČTK

Letošní produkce medu by mohla být vyšší než loňská. Zimu nepřežilo maximálně deset procent včelstev, zdravotní stav chovů je dobrý. ČTK to dnes řekl tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. Skutečná výše úrody bude však záviset na vývoji počasí v dalších měsících. Loňská výroba zhruba 6900 tun medu patří z dlouhodobého hlediska k průměru.

Dosavadní letošní počasí včelařům vyhovuje. Chovům prospěla dlouhá tuhá zima s následným rychlým nástupem jara. "Zatím nemáme žádné zprávy, že by někde úhyn překročil hranici deseti procent," uvedl Peroutka. Tuzemská situace se tak liší od sousedního Slovenska a Německa, kde nákazám podlehlo až 30 procent včelstev.

Včelaři loni na podzim zazimovali 497.000 včelstev, o 36.000 více než předloni. Bylo to přesto stále méně než před epidemií nemoci varroáza. Ta zdecimovala domácí chovy na přelomu let 2007 a 2008. "Letos bychom mohli tuto ztrátu konečně nahradit a dostat se přes půl milionu včelstev," míní Peroutka.

Cena medu zůstává na úrovni z konce loňského roku, kdy se u světlých medů pohybovala do 130 korun, u tmavých, medovicových kolem 150 korun. Tmavého lesního medu však byl v předchozích dvou letech nedostatek. Pokud nepřijdou v dalším průběhu sezóny prudké deště či jiné extrémy počasí, očekává Peroutka hojnost i u tohoto druhu medu.

Většinu v tuzemsku vyprodukovaného medu prodají sami včelaři přímo zákazníkům, zhruba čtvrtina domácí úrody se loni vyvezla. V obchodních řetězcích naopak převládají medové směsi z dovozu. Spotřeba medu v Česku dosahuje kolem půl kilogramu na obyvatele a rok. Poptávka po něm však v poslední době roste.

"Vyspělá společnost se obrací k přírodním produktům, spotřeba medu roste," uvedl Peroutka, podle nějž celosvětově ubývající chovy včel nestačí uspokojovat rostoucí globální poptávku po medu. To podle něj v některých zemích vede k nastavování medů pomocí škrobových sirupů a dalších aditiv, které do něj nepatří.

Vědecké výzkumy ukazují, že počty včel ve světě v posledních letech rapidně klesají. V některých zemích EU klesl počet včelstev až o 50 procent. K záchraně evropských včelstev, která jsou ohrožována klimatickými změnami, pesticidy a novými nákazami, vyzval předloni i Evropský parlament. Podle něj jsou tři čtvrtiny potravinové produkce v unii závislé na včelách a čtyři z pěti zelenin vypěstovaných v Evropě jsou závislé na opylování.


Zdroj: ČTK, 23. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 14:12