Agris.cz - agrární portál

ČSÚ: V uplynulých dvou týdnech nejvíc zdražila jablka, o desetinu

23. 4. 2010 | ČTK

V uplynulých dvou týdnech v obchodech nejvýrazněji zdražila jablka, a to o skoro 11 procent. O více než pět procent stoupla cena paprik a bílého pečiva. Zákazníci naopak méně platili za vepřovou pečeni s kostí, eidamský sýr či pšeničnou mouku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Jablka obchodníci prodávali k 20. dubnu v průměru za 25,36 koruny za kilogram, tedy o 2,44 koruny dráže než o dva týdny dříve. O téměř pět korun na průměrných 93,70 koruny za kilogram za stejné období podražily papriky. Kilogram bílého pšeničného pečiva byl dražší o 1,68 koruny, lidé tak za něj zaplatili v průměru 33,05 koruny.

Nejvýrazněji naopak zlevnila vepřová pečeně s kostí, a to o 4,36 koruny na průměrných 99,52 koruny za kilogram. Eidamská cihla se na pultech zákazníkům nabízela za 115,25 koruny za kilogram, tedy o 2,46 koruny levněji než před dvěma týdny. Levnější byla na rozdíl od pečiva i pšeničná hladká mouka, kterou obchodníci prodávali za průměrných 8,68 koruny za kilogram, což bylo méně o 17 haléřů.

Statistici porovnávají ceny jednotlivých potravin také mezi kraji. Například kuchaná kuřata byla nejlevnější v Královéhradeckém kraji, kde stála v průměru 53,48 Kč/kg. Naproti tomu nejdražší, za 61,19 koruny, byl kilogram na pultech v Karlovarském kraji. Zhruba třicetikorunový rozdíl ČSÚ zjistil mezi nejnižší a nejvyšší cenou rostlinného másla. Nejméně, 67,47 koruny za kilogram, za něj zaplatili obyvatelé Pardubického kraje, nejvíce pak v lidé v Jihomoravském kraji, kde stálo 98,28 Kč/kg.

Průměrné ceny vybraných potravinářských výrobků (v Kč):

Položka (měrná jednotka)

51.týden 2009

14.týden 2010

16.týden 2010

hovězí maso zadní bez kosti (kg)

178,37

177,09

175,30

vepřová pečeně s kostí (kg)

102,69

103,88

99,52

šunkový salám (kg)

116,77

116,73

118,09

kuře kuchané 1. jakost (kg)

57,0

54,91

56,63

polotučné mléko (l)

15,49

15,65

15,83

eidamská cihla (kg)

116,50

117,71

115,25

jogurt bílý 150 ml

5,87

6,23

6,23

vejce čerstvá (10 ks)

27,87

27,33

27,89

čerstvé máslo (kg)

114,26

106,15

108,17

rostlinné máslo (kg)

78,05

79,96

80,09

pšeničná mouka hladká (kg)

9,24

8,85

8,68

rýže 1.jakost (kg)

35,17

34,86

35,07

těstoviny vaječné (kg)

31,51

30,46

31,46

chléb kmínový (kg)

18,90

18,89

18,91

pečivo pšeničné bílé (kg)

34,12

31,37

33,05

cukr krystal (kg)

19,09

18,77

19,17

stolní přírodní minerální voda (l)

7,56

7,91

7,77

jakostní víno bílé (l)

57,43

57,91

58,17

výčepní pivo světlé lahvové (500 ml)

9,24

9,90

10,11

brambory konzumní (kg)

9,17

12,52

12,47

pomeranče (kg)

27,16

27,48

27,44

banány žluté (kg)

26,40

28,03

28,32

jablka konzumní(kg)

21,39

22,92

25,36

rajská jablka (kg)

32,37

55,25

54,20

papriky (kg)

51,35

89,12

93,70

mrkev (kg)

12,18

17,46

17,48

Poznámka ČSÚ: Spotřebitelské ceny v týdenních šetřeních jsou zjišťovány u malého souboru prodejen. Uváděné ceny mají orientační charakter.


Zdroj: ČTK, 23. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 11:48