Agris.cz - agrární portál

Alkohol pije 76 procent obyvatel zemí EU

24. 4. 2010 | Euro

Spotřeba alkoholu je v Evropské unii na podobné úrovni jako před čtyřmi roky. Jak vyplývá z průzkumu veřejného mínění Eurobarometr, v uplynulých 12 měsících se alkoholu napilo průměrně 76 procent dotázaných obyvatel zemí EU, abstinenty tedy bylo 24 procent. V České republice je podíl pijáků alkoholu o něco vyšší: abstinenty bylo jen 18 procent respondentů.

Z konzumentů alkoholu v ČR ale jej ale denně pije jen sedm procent, zatímco průměr EU je 14 procent. Mladí lidé ve věku od 15 do 24 let v celé EU se častěji než starší lidé napijí alkoholu pětkrát či vícekrát za týden a časté opíjení je rozšířeno v celé EU. Průzkum veřejného mínění týkající se alkoholu byl proveden v říjnu 2009 za účasti 27 tisíc respondentů.

Obyvatelé států EU podporují veřejnou politiku zaměřenou na omezení škod spojených s požíváním alkoholu. Jasná většina (89 procent) – podporuje věkovou hranici 18 let pro prodej a podávání alkoholických nápojů v EU.

Výraznou podporu mají také opatření proti řízení pod vlivem alkoholu, jako jsou namátkové policejní kontroly (83 procent) a snížení maximálního přípustného obsahu alkoholu v krvi u mladých řidičů (73 procent).

Opíjejí se všechny věkové skupiny, avšak mladí lidé ve věku od 15 do 24 let se nejčastěji opíjejí každý týden (Opíjení je vymezeno jako pět a více alkoholických nápojů při jedné příležitosti). V důsledku toho jsou mladší lidé více ohroženi nepříznivými vlivy spojenými s opilostí, jako jsou úrazy, rvačky a násilnosti.

Opíjení není omezeno na konkrétní zeměpisnou oblast. Nad průměrem EU (29 procent) jsou Irsko, Rumunsko, Německo a Rakousko, po nichž následují Velká Británie, Španělsko, Řecko a Itálie. ČR je s 24 procenty pod průměrem EU.

Lidé ve věku 55 a více let daleko častěji pijí denně. Pravidelné pití alkoholu u starších lidí by mohlo vést ke zvýšenému nebezpečí chronických nemocí u stárnoucí populace.

Většina Evropanů považuje řízení motorových vozidel pod vlivem alkoholu za riskantní, nicméně 14 procent (v ČR jen sedm procent) by sedlo za volant auta již dvě hodiny po vypití dvou a více skleniček alkoholu. Takové množství by znamenalo větší obsah alkoholu v krvi, než je přípustná hranice ve většině zemí EU.

Více než polovina (62 procent) soudí, že by se již po dvou hodinách po vypití dvou skleniček nemělo řídit. Značná část respondentů – 15 procent (v ČR dokonce 36 procent) – si myslí, že před řízením je nejjistější možností nepít alkohol vůbec.


Zdroj: Euro, 24. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 16:54