Agris.cz - agrární portál

Jarní Flora přilákala stejně jako loni asi 80.000 návštěvníků

26. 4. 2010 | ČTK

Milovníci květin z celého Česka i ze zahraničí zaplnili v uplynulých dnech olomoucké Výstaviště Flora, které hostilo od čtvrtka jarní etapu stejnojmenné mezinárodní výstavy květin, veletrh zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb Hortifarm a jarní zahradnické trhy. Branami areálu letos prošel podle předběžných odhadů pracovníků výstaviště téměř stejný počet lidí jako loni, kdy si expozice prohlédlo 80.000 návštěvníků.

Mluvčí výstaviště Zuzana Studená ČTK řekla, že návštěvnicky nejatraktivnější byla tradičně hlavní expozice v pavilonu A, která letos připomínala zahradu času s květinovou vstupní branou, labyrintem života, kyvadlem času a řekou života. Její součástí bylo 10.000 kusů jarních květin. Více než polovinu z nich přivezli a naaranžovali vídeňští městští zahradníci.

Trojlístku jarních akcí se dohromady účastnilo zhruba pět stovek vystavovatelů a prodejců z celého Česka, Rakouska, Polska, Slovenska, Thajska a Nizozemska. Díky nizozemským vystavovatelům si návštěvníci Flory mohli prohlédnout mimo jiné loňskou pěstitelskou novinku, vícekvětou odrůdu hyacintu Festival. Z Thajska do Olomouce dorazily orchideje.

"Velkému obdivu zejména návštěvnic jarní Flory se těšila přehlídka exponátů tradiční floristické soutěže v květinové vazbě. Její účastníci sáhli letos po mimořádně atraktivním tématu, svatebních kyticích. Svatebně byla letos laděná i tradiční společná expozice Českého zahrádkářského svazu," uvedla Studená.

Výstava Flora je nejstarší českou květinovou výstavou. První expozice se v Olomouci uskutečnila 24. srpna 1958 pod názvem Výstava květin podniků místního hospodářství. Zájem o ni vyvrcholil v roce 1964, kdy si expozici prohlédlo 330.000 návštěvníků. Současný název Flora Olomouc dostala v roce 1967.


Zdroj: ČTK, 26. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 07:05