Agris.cz - agrární portál

Znovín loni prodal méně vín, zisk mu klesl o pětinu na 16 mil. Kč

26. 4. 2010 | ČTK

Jednomu z největších výrobců vína na Moravě Znovín Znojmo loni klesly tržby o 17 milionů na 296 milionů korun. Firma prodala méně vína, zájem byl především o levnější druhy s nižší marží. Zisk propadl o zhruba pětinu na 15,6 milionu korun. Letos firma plánuje udržet hospodářské výsledky vhledem k obecné situaci v ekonomice na stejné úrovni jako loni, řekl dnes ČTK ředitel Znovínu Pavel Vajčner.

"Meziročně horší výsledky jsme očekávali, dost peněz šlo loni o do oprav a investic. Také letos plánujeme za asi 15 milionů korun pokračovat v opravách křížového sklepa v Příměticích," řekl Vajčner.

Sklep v Příměticích na okraji Znojma z poloviny 18. století patří k největším křížových sklepům na světě. Hlavní chodba s obrovskými sudy po obou stranách je dlouhá 110 metrů a široká deset metrů, rameno kříže je poloviční.

Další investice by letos mohly jít také do výstavby privátních boxů, které podnik pronajímá milovníkům vín. V pěti propojených sklepech v Šatově na Znojemsku jich firma nabízí kolem 2000. "Loni jsme otevřeli čtyři stovky nových boxů, zatím se zaplňují. Pokud bude i nadále zájem, máme kapacitu na jejich další rozšiřování," dodal Vajčner.

Znovín Znojmo se specializuje na domácí trh, vína ale prodává také na Slovensko a v omezeném množství také do Kanady a Japonska. V březnu letošního roku firma zaměstnávala 96 lidí.


Zdroj: ČTK, 26. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:35