Agris.cz - agrární portál

Do Paříže přijelo 1300 traktorů protestovat proti levnému obilí

27. 4. 2010 | ČTK

Do Paříže se dnes sjelo zhruba 1300 traktorů na protest proti klesajícím výkupním cenám obilí. Pěstitelé obilí požadují rychlé vládní kroky ke zvýšení těchto cen. Upozorňují, že vyhlídky na další silnou sklizeň prohloubí pokles cen a spolu se snížením dotací způsobí nárůst jejich ztrát.

Protestem chtějí pěstitelé také vyjádřit obavy z budoucnosti zemědělské politiky Evropské unie, z níž těží. Francie je největším příjemcem v rámci společné zemědělské politiky bloku; loni získala zhruba 20 procent z celkových zemědělských dotací EU.

Průměrná cena pšenice ve Francii v loňském roce podle údajů tamního ministerstva zemědělství klesla o 25 procent. Pěstitelé obilí nyní volají po opatřeních, jako jsou například bezúročné exportní půjčky.

Rychlostí 35 kilometrů za hodinu se traktory blížily k Paříži rovinami, které obklopují pařížský region. Jejich konvoje s transparenty "Sarkozy do práce! Neprodávej své zemědělství pod cenou," tak blokovaly trasy na hlavní město. Protestující se mají spojit na východě Paříže, kde se jich očekává 10.000. Odvětví, které je největší v Evropě, klesly loni výrazně příjmy poté, co v letech 2007 a 2008 ceny rostly. Tehdy se cena obilí přiblížila 200 eur za tunu. Pokles příjmů pěstitelů obilí je stejný jako u producentů mléka, kteří proti tomu protestovali minulý měsíc. Celkově francouzským zemědělcům klesly loni příjmy o 34 procent.

Zemědělci proto požadují okamžitá opatření, aby prodali část produkce před další sklizní. Chtějí také po vládě úlevy některých ekologických, sociálních a dalších výdajů. Pokud nikdo žádné opatření nepřijme, třetina odvětví v příštím roce zanikne. Uvedl to prezident zemědělské komory kraje Ile-de-France z pařížského regionu Christophe Hillairet a napsala agentura AFP.


Zdroj: ČTK, 27. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 03:52