Agris.cz - agrární portál

Kapr s pozitivním vlivem na zdraví

27. 4. 2010 | vetweb.cz

Kapří maso s vyšším podílem omega tři mastných kyselin

Ve vodňanském ústavu rybářském a hydrobiologickém testují, jak je možné ovlivnit kvalitu kapřího masa díky různým způsobům krmení. Výzkumný ústav spolupracuje na projektu se společností Blatenská ryba, s Institutem klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM) a s Lázněmi Poděbrady.

Po ukončení celého výzkumu by se měl kapr prodával s pečetí, podobně jako dnes biopotraviny.

Kvalitnější kapří maso s vyšším podílem omega tři mastných kyselin dostávají pacienti po operaci srdce v Lázních Poděbrady. Pacienti jsou rozděleni na dvě skupiny, ti kteří prodělali operaci v IKEM a souhlasí s kapří dietou, dostávají k běžné dietě dvakrát týdně tohoto kapra. Druhá skupina dostává běžnou dietu. Všichni pacienti jsou i po propuštění z lázní sledováni a v IKEMu jim odebírají další vzorky krve, ve kterých sledují především tuky. Veškeré výsledky studie vlivu krmiva na kvalitu kapřího masa a následně jeho vlivu na zdraví lidí budou známy na konci roku 2011, kdy by měl být projekt ukončen. Potom by se mohl dostat tento kapr i na pulty obchodů.


Zdroj: vetweb.cz, 27. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 22:01