Agris.cz - agrární portál

Upravený řepkový šrot

28. 4. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Pomocí speciální metody etanolické úpravy by mohla být zlepšena krmná hodnota řepkového extrahovaného šrotu, jak vyplynulo z výsledků výzkumu na prasatech, na kterém se spolupodíleli odborníci z univerzity v Rostocku, ze Zemského výzkumného ústavu Meklenburska-Předních Pomořan a z jednoho olejného mlýna. Díky výrazně sníženému obsahu glukosinolátů v běžně prodávaných řepkových šrotech ze 4,8 mmol na 1,1 mmol/kg sušiny bylo možné zvýšit zastoupení upravených šrotů v krmné dávce prasat.

Díky použité metodě došlo ke zvýšení obsahu dusíkatých látek a vlákniny aniž by došlo ke změně kvality bílkovin. Ani stravitelnost organických látek nedoznala žádných podstatných rozdílů mezi neošetřeným a etanolicky upraveným řepkovým extrahovaným šrotem.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 28. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 14:09