Agris.cz - agrární portál

Agrodružstvo Jevišovice je v insolvenci,dluží prý statisíce korun

28. 4. 2010 | ČTK

Krajský soud v Brně zahájil insolvenční řízení se společností Agrodružstvo Jevišovice, která je největším chovatelem kuřat v Česku a provozuje největší bioplynovou stanici ve střední Evropě. Podle bývalé členky družstva, která podala návrh na zahájení řízení, jí firma dluží dlouhodobě více než 300.000 korun. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku.

Se svou bývalou členkou se firma v roce 2005 domluvila na finančním vypořádání, které se smluvně zavázala vyplatit v pěti ročních splátkách. Plně však uhradila jen první dvě splátky. Celkový dluh včetně úroků z prodlení činí 308.000 korun. Firma má údajně i další závazky po lhůtě splatnosti.

Agrodružstvo Jevišovice je jedním z největších pěstitelů a chovatelů na jižní Moravě s ročním obratem kolem dvou miliard korun. Firma patří k těm kontroverznějším v regionu - v minulosti dostala opakovaně pokuty od České inspekce životního prostředí za to, že nehlásila údaje do integrovaného registru znečištění. Problémy má dlouhodobě i s největší bioplynovou stanicí ve střední a východní Evropě ve Velkém Karlově na Znojemsku, na níž si kvůli zápachu stěžují obyvatelé okolních obcí.

Firma, která plánovala ve Velkém Karlově chovat na krokodýlí farmě až 1000 zvířat, se před lety rozhodla své aktivity v Česku kvůli byrokracii a negativních ohlasech v médiích utlumit a investovat do rozvoje v Rumunsku a na Ukrajině.


Zdroj: ČTK, 28. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 21:16