Agris.cz - agrární portál

Mezi rolníky a výrobcem obalů na mléko vypukla mediální bitva

29. 4. 2010 | ČTK

Mediální bitva o zákazníky se rozpoutala mezi zemědělci a výrobcem obalů na trvanlivé mléko Tetra Pak. Zemědělcům se totiž nelíbí, že někteří odborníci na hygienu a lékaři na tiskové konferenci organizované společností Tetra Pak tento týden varovali spotřebitele před konzumací čerstvého mléka z farmářských automatů, a přešli do mediálního protiútoku. Na příští týden zemědělci svolali do Prahy vlastní tiskovou konferenci, na které chtějí s pomocí lékařů, veterinářů i odborníků na výživu argumenty protistrany vyvrátit.

Mléčné automaty začaly v Česku rychle přibývat od loňského podzimu, nyní jich funguje už více než 100. Někteří zemědělci si ale nyní stěžují, že kvůli negativní kampani v médiích zájem Čechů o čerstvé mléko klesá. "Společnost Tetra Pak zvolila netradiční způsob jak představit spotřebitelům jen svou nejlepší kvalitu mléka ve svých krásných krabičkách. Na to Agrární komora reaguje tiskovou konferencí, kde odborníci uvedou na pravou míru fakta k prodeji mléka ze dvora a z automatů," sdělila dnes ČTK mluvčí AK Eugenie Línková.

Mezi farmáři to po tiskové konferenci společnosti Tetra Pak pořádně vře, jelikož jejich zástupci nebyli na tuto akci vpuštěni, aby mohli říci svůj názor. V předsálí se kvůli tomu strhla menší potyčka. "Přitom (společnost Tetra Pak) stačila z tiskové konference za asistence přivolané policie vyvést tři zemědělské odborníky, natrhnout sako a kalhoty (prezidentu AK) Janu Velebovi a rvačkou prosadit svou pravdu nutnou k vymýcení mléčných automatů z českého trhu," podotkla Línková.

Na tiskové konferenci pořádané společností Tetra Pak zaznělo, že čerstvé mléko z automatů může ohrozit zdraví, protože obsahuje mikroorganismy nebezpečné zejména pro děti a kojící ženy. Zemědělci s tím však nesouhlasí a tvrdí, že prodej mléka z automatů je veterinárně a hygienicky ošetřen. Na každém automatu je navíc povinně uvedeno, že mléko je potřeba před pitím tepelně upravit.

Před mlékem z takzvaných mlékomatů varovali dnes také odborníci z Výzkumného ústavu mlékárenského. Imunitní systém lidí podle nich není na syrové mléko zvyklý, jeho konzumace tak může vést k nepříjemným střevním komplikacím. Upozornili také na nastávající letní počasí. "Automaty na mléko se začaly rozšiřovat v říjnu a přes zimu, kdy venku mrzlo," podotkl Petr Roubal z Výzkumného ústavu mlékárenského. V letním období by lidé podle něj měli po koupi mléko co nejdříve uložit do ledničky, vhodné také je před použitím je zmrazit.

Poptávka po čerstvém mléku z automatů v Česku od loňska prudce rostla. Například farmářům na Vysočině ale klesl v posledních dvou měsících prodej mléka z automatů asi o třetinu. Odliv zájemců přičítají mediální kampani o možné škodlivosti čerstvého mléka. Podle prvních kontrol, které v kraji provedli veterináři, však bylo mléko v pořádku. Na množící se průjmová onemocnění upozornil zkraje roku v souvislosti s rostoucím prodejem neošetřeného mléka hlavní hygienik Michael Vít.

Při přímém prodeji mléka zákazníkům farmáři zpravidla utrží dvojnásobně více, než když je prodají mlékárně. Mlékaři zatím automaty nepovažují za větší konkurenci. Kdyby hypoteticky každý automat prodal denně v průměru 300 litrů mléka, v celé republice by to činilo zhruba 30.000 litrů. Denní tuzemská produkce přitom činí zhruba šest milionů litrů. Například v Rakousku dosahuje přímý prodej mléka přes tři procenta z celkové produkce, v Polsku pak asi 1,71 procenta.


Zdroj: ČTK, 29. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:58