Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná změnu hřebčína Kladruby na příspěvkovou organizaci

30. 4. 2010 | ČTK

Vláda v pondělí projedná žádost o souhlas se zrušením státního podniku Národní hřebčín Kladruby, jehož majetek má být převeden na stejnojmennou příspěvkovou organizaci. Přeměnou státního podniku na příspěvkovou organizaci chce ministerstvo zemědělství získat peníze na záchranu hřebčína. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Státní podnik Národní hřebčín Kladruby se mění na příspěvkovou organizaci kvůli tomu, aby mohl získat 300 milionů korun z fondů Evropské unie. Ministr zemědělství Jakub Šebesta už dříve podotkl, že by rozlehlý areál potřeboval alespoň miliardu korun, nicméně státní peníze na to nejsou. Evropské peníze už jednou podnik nezískal, protože nebyl v pořádku projekt.

Národní hřebčín Kladruby je nejstarším velkým hřebčínem na světě, loni od jeho založení uplynulo 430 let. Od roku 2002 je kladrubský hřebčín a kmenové stádo tamních běloušů národní kulturní památkou.

Někteří lidé z oboru se domnívají, že převod na příspěvkovou organizaci může vést v konečném důsledku k převedení hřebčína ze státu do soukromého vlastnictví. Ministr Šebesta ale tvrdí, že se nic takového stát nemůže.

Petici za zachování hřebčína podepsaly asi 2000 lidí. Valná hromada Asociace svazů chovatelů koní ČR ve čtvrtek podpořila ponechání Národního hřebčína Kladruby jako státního podniku.


Zdroj: ČTK, 30. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 08:31