Agris.cz - agrární portál

Co je nutné předem vědět při importu býka ze zahraničí

3. 5. 2010 | cschms.cz

Pokud uvažujete o nákupu plemenného býka ze zahraničí a nemáte s tím žádné zkušenosti, důrazně doporučujeme, abyste se seznámili s následujícími řádky. Předejte tím zbytečným komplikacím a rozčarováním. Avšak ještě předtím, než učiníte konečné rozhodnutí měli byste důkladně zvážit, zda je skutečně nutné býka importovat ze zahraničí nebo zda můžete býka nakoupit v ČR. Nabídka plemeníků z českých chovů je dostatečně široká a kvalita je rovněž nadstandardní.

Pokud i přes to je chovatel rozhodnut, že si býka doveze, doporučujeme, aby se sám seznámil s podmínkami šlechtitelského programu pro dané plemeno a nespoléhal se pouze na informace, které mu podá firma, která bude chovateli býka dovážet. Dost často totiž dochází k nedorozumění, nepochopení některých věcí či dokonce k cílenému "zatajení" některých okolností (zejména finančního charakteru) ze strany dovozce. Pokud je to technicky možné, je více než vhodné, aby se chovatel výběru býka v zahraničí osobně zúčastnil a předešel pak rozčarování, že mu bylo dovezeno zvíře, které kvalitativně nesplňuje požadavky na to, aby mohlo v ČR působit v plemenitbě.

Při nákupu byste měli od chovatele či dovozce obdržet potvrzení původu (pedigree) vydané v zemi původu býka a osvědčení o DNA. Tyto dva dokumenty jsou naprosto nezbytné pro další registraci býka do plemenné knihy, ale i ústřední evidence. Po nahlášení býka do ústřední evidence (tiskopisem "hlášení o narození zvířat") následuje registrace býka, přičemž jedním z kroků je výběr býka. Ten v souladu se zákonem o šlechtění a plemenitbě a šlechtitelskými programy zajišťuje ČSCHMS jako uznané chovatelské sdružení. Výběr importovaného býka, zápis do PK a zavedení původu do PK je zpoplatněno platným finančním řádem - celkem se jedná o 6.650 Kč + 20 % DPH. V některých případech hradí tyto poplatky dovozce a jsou součástí konečné ceny za býka, většinou však tomu tak není a je proto nutné tuto částku připočítat k ceně od dovozce. V této souvislosti upozorňujeme na to, aby nebyl zaměňován zápis do plemenné knihy a zápis v ústředním registru plemeníků. Jedná se o dva naprosto rozdílné úkony a to, že je býk v zemi původu zapsán v plemenné knize, ještě v žádném případě neznamená, že může v ČR působit v plemenitbě! Pokud býk při výběru nesplňuje kritéria definovaná šlechtitelským programem daného plemene, není možné býka pro plemenitbu vybrat. K tomu, aby mohl být býk používán v ČR je tedy nutné kromě zápisu v plemenné knize kladný výsledek výběru, který je předpokladem k tomu aby byl býk zapsán v ústředním registru plemeníka (vedený Českomoravskou společností chovatelů a.s.). Teprve pokud je býk veden v ústředním registru plemeníků a je mu přidělen státní registr, může být použit v plemenitbě. V opačném případě se jedná o použití "černého" plemeníka a chovatel se vystavuje rizika sankce od České plemenářské inspekce.

Návod, jak postupovat při nákupu býka najdete ZDE.


Zdroj: cschms.cz, 3. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 04:36