Patogeny a nečistoty v koření
3. 5. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA) uveřejnil žádost o připomínky, vědecké údaje a informace, které by mu pomohly vytvořit si obraz o riziku (risk profil) z patogenů a nečistot v koření. Připomínky a informace se mohou zasílat nejpozději do 21.6.2010.
FDA přistoupil k hodnocení rizika z patogenů a nečistot v koření poté, co se vyskytla řada případů onemocnění způsobeného přítomností salmonely v bílém a černém pepři (duben 2009) a v červeném a černém pepři (březen 2010).
FDA definuje “risk profile” (profil rizika) jako vědecky podložený dokument, který popisuje současný stav poznání problému týkajícího se bezpečnosti potravin a který poskytuje posouzení dat na podporu současných intervencí nebo nových přístupů ke snižování nebo zamezování onemocnění. Profil rizika poskytuje kvalitativní hodnocení rizika a varianty jeho regulace.
Záměrem profilu rizika z koření je:
1) popsat povahu a rozsah rizika pro veřejné zdraví identifikací nejčastěji se vyskytujících mikrobiálních rizik a rizik z nečistot v koření;
2) popsat a vyhodnotit současné metody vymýcení a regulace;
3) identifikovat potenciální další metody vymýcení a regulace;
4) identifikovat potřeby výzkumu a chybějící data .
Více informací k profilu rizika z patogenů a nečistot v koření vytvářenému FDA je k dispozici zde.
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 3. 5. 2010
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 15:44