Agris.cz - agrární portál

Šéf ÚOHS potvrdil pokutu milion korun Lesům ČR za chybné zakázky

3. 5. 2010 | ČTK

Pokuta milion korun státním Lesům ČR (LČR) od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v zakázkách za 35 milionů Kč z roku 2007 platí. Potvrdil ji šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj, který tak nevyhověl odvolání firmy. Rafaj to dnes řekl ČTK. Lesy ČR se mohou proti pokutě obrátit na soud. Jde o jednu z největších sankcí, které antimonopolní úřad za zakázky uložil. Rozhodnutí předsedy ÚOHS podnik respektuje a na soud se obracet nebude, řekl mluvčí LČR Zbyněk Boublík.

Uvedl, že jde o záležitost z roku 2007, kdy smlouvy byly uzavírány mimo systém zadávání veřejných zakázek tehdejším vedením podniku. "Nejde o systémové pochybení podniku, ale o vědomé zneužití pravomoci konkrétním jednotlivcem, dnes již bývalým zaměstnancem podniku," uvedl mluvčí. Současné vedení LČR podle něj přijalo taková administrativní a systémová opatření, která údajně opakování obdobného zneužití pravomoci znemožňují. Na bývalého zaměstnance podnik podal trestní oznámení a případ nyní šetří orgány činné v trestním řízení. Náhradu škody z titulu zaplacení pokuty chce LČR po bývalém zaměstnanci vymáhat v občansko-právním řízení.

Lesy podle ÚOHS porušily zákon, když neuchovaly dokumentaci k celkem sedmi zakázkám týkajícím se správy IT a poskytování služeb provozu a údržby komunikačních technologií. Uchování dokumentace je přitom jediným možným způsobem, kterým může úřad ověřit, zda byl postup firmy v tendru v souladu se zákonem. "Povinnost uchovávat dokumentaci přitom zákon o veřejných zakázkách stanoví na dobu pěti let," podotkl Rafaj. V jednom případě také lesy porušily zákon, když jednu ze zakázek, na dodávku výpočetní techniky, rozdělily na dvě menší. Firmu tak lesy nehledaly veřejným výběrovým řízením, ale rovnou oslovily několik zájemců.

Rafaj zkoumal i to, zda je výše pokuty přiměřená. Lesy ČR totiž namítaly, že šlo o pochybení konkrétního zaměstnance, kvůli kterému se lesy obrátily i na policii. Tato okolnost ovšem nemohla být podle Rafaje považována za polehčující.

"Zadavatel neprokázal, že vynaložil veškeré úsilí, které bylo možno požadovat, aby porušení povinnosti zabránil, a nezprostil se tak odpovědnosti za spáchání správního deliktu," míní Rafaj.

Bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) v srpnu 2008 k případu uvedl, že příslušný pracovník zneužil plnou moc, kterou měl udělenou od bývalého generálního ředitele. Dotyčný zaměstnanec podepsal objednávky, které neprošly žádným schvalovacím procesem a výběrovým řízením. Tendr na informační technologie měl Lesy ČR údajně připravit o 120 milionů korun.

Zatím nejvyšší pokutu pět milionů korun za chybnou zakázku dostal státní podnik Moravské naftové doly, druhou nejvyšší sankci tři miliony korun vyměřil úřad městu Zlín. Obě pokuty řešil či řeší soud. V případě Zlína soud pokutu zrušil, ale ne proto, že by Zlín nechyboval, ale proto, že ji ÚOHS podle soudů špatně spočítal. O výši pokuty tak ÚOHS rozhodne znovu.

Pokuta je v posledním roce další, kterou lesy od ÚOHS dostaly. V listopadu dostaly pokutu za chyby v zakázce na výběr právní kanceláře, která pro lesy posuzovala spory s dalšími lesnickými firmami. ÚOHS rozhodl, že Lesy ČR mají za dvě smlouvy uzavřené s advokátní kanceláří Toman, Devátý & partneři zaplatit pokutu 100.000 korun. LČR trest přijaly.


Zdroj: ČTK, 3. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 14:38