Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 3.5.2010

4. 5. 2010 | Agris

Šéf ÚOHS potvrdil pokutu milion korun Lesům ČR za chybné zakázky

Pokuta milion korun státním Lesům ČR (LČR) od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v zakázkách za 35 milionů Kč z roku 2007 platí. Potvrdil ji šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj, který tak nevyhověl odvolání firmy. Rafaj to dnes řekl ČTK. Lesy ČR se mohou proti pokutě obrátit na soud. Jde o jednu z největších sankcí, které antimonopolní úřad za zakázky uložil. Rozhodnutí předsedy ÚOHS podnik respektuje a na soud se obracet nebude, řekl mluvčí LČR Zbyněk Boublík.

Vláda schválila pokračování ekologické superzakázky

Státní obří zakázka na odstranění starých ekologických škod v hodnotě zhruba 115 miliard korun bude pokračovat. Návrh ministerstvo financí pokračovat v tendru dnes schválila vláda. Novinářům to řekl ministr financí Eduard Janota. Zrušení zakázky by totiž podle právních analýz vypracovaných pro MF bylo problematické a riskantní a v případě takového kroku by státu hrozily žaloby od účastníků tendru.

Euro: PGRLF chystá novou podporu pro odprodej obilí státu

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) připravuje novou podporu pro zájemce, kteří chtějí prodat obilí státu. Po letošních žních se výrazně zkomplikují podmínky pro odprodej obilí do této záchranné sítě organizované Evropskou unií, přičemž žadatelé budou muset složit kauci 20 eur (zhruba 511 korun) za tunu obilí. V pondělním vydání o tom informuje týdeník Euro. "Hledáme řešení, které by nezvýšilo nákladovou zátěž podnikatelů hlásících se do intervenčního nákupu," řekl týdeníku Euro předseda představenstva a ředitel PGRLF Martin Karban.

Ceny zemědělských výrobců loni klesly o rekordní čtvrtinu

Ceny zemědělských výrobců loni klesly v průměru o rekordních 24,8 procenta, přičemž nejvyšší snížení vykázaly rostlinné výrobky, jejichž cena se propadla téměř o třetinu. Vyplývá to z publikace Tendence a faktory makroekonomického vývoje v roce 2009, kterou na svých internetových stránkách zveřejnil Český statistický úřad. Českým zemědělcům loni kvůli nižším cenám prudce klesl zisk. "Ceny zemědělských výrobců byly v roce 2009 na nejnižší úrovni od roku 2000. To bylo způsobeno zejména

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 4. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:46