Agris.cz - agrární portál

Zaměstnanost v zemědělství v EU za devět let klesla o čtvrtinu

7. 5. 2010 | ČTK

V zemědělství v Evropské unii pracuje stále méně a méně lidí. Zaměstnanost v tomto sektoru v bloku mezi lety 2000 až 2009 poklesla o 25 procent, což odpovídá zhruba 3,7 milionu pracovních míst na plný úvazek. Čísla dnes oznámil Evropský statistický úřad (Eurostat).

Jeden z největších poklesů, které se v EU pohybují od tří do 55 procent, vykázalo Slovensko. Patří mu v tomto směru třetí místo vzhledem k propadu o 43 procent. Vyšší čísla zaznamenaly pouze Estonsko s propadem zaměstnanosti v zemědělství o 55 procent a Bulharsko se snížením o 48 procent. V ČR to bylo o poznání méně, pokles o 19 procent je i pod unijním průměrem 25 procent.

Ve stejném období naopak vzrostl reálný zemědělský příjem v přepočtu na pracovníka. V průměru za celou EU to bylo o pět procent, avšak u dvanácti nových členských zemí z rozšíření od roku 2004 to bylo o 61 procent. U patnácti "starých" členských zemí naopak statistici hlásí propad tohoto údaje o deset procent.

Reálné příjmy ze zemědělství zahrnují příjmy vytvořené zemědělskými činnostmi a takovými nezemědělskými činnostmi, které od těch prvních nelze oddělit. Nejsou to však celkové příjmy zemědělsky hospodařících subjektů, neboť nepokrývají zisky z jiných zdrojů, například z nemovitostí, platy či sociální výhody.


Zdroj: ČTK, 7. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 20:14