Agris.cz - agrární portál

Hnutí Duha svolalo kvůli tendru Lesů ČR demonstraci před MZe

10. 5. 2010 | ČTK

Ekologové a drobní podnikatelé v lesním hospodářství budou v pondělí demonstrovat před budovou ministerstva zemědělství v Praze, které tímto způsobem chtějí přimět ke zrušení mnohamiliardového tendru vyhlášeného státním podnikem Lesy ČR (LČR). Pondělní protest před MZe organizuje Hnutí Duha. Podle informací ČTK se se zástupci Hnutí Duha i podnikatelů v pondělí sejde ministr zemědělství Jakub Šebesta.

"Ministr zemědělství dělá na všechny dlouhý nos. ČSSD, která jej nominovala, se na to v klidu dívá. Nezbývá, než politikům ukázat, že jsou pro nás zdravé české lesy důležité. Budeme požadovat, aby zrušili tunel do státních lesů a nové výběrové řízení zajistilo zdravé lesní hospodaření," sdělil ČTK Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Na demonstraci se podle Hnutí Duha sejdou milovníci přírody i drobní podnikatelé z venkova, turisté, vědci a známé kulturní osobnosti. "Akci podporují také nestátní vlastníci lesů," uvedlo Hnutí Duha.

Kritici tendru tvrdí, že na zakázku dosáhne jen několik velkých firem. Malé pily prý budou mít problém se získáváním dřeva. Tendr podrobily kritice Společenstvo dřevozpracujících podniků ČR a Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství. K zastavení tendrů vyzvala Strana zelených, soutěž se nelíbí i lidovcům a některých členům vedení ČSSD. Její zastavení žádají ekologické organizace, vědci a profesoři některých českých univerzit. Konfederaci lesnických a dřevozpracujících svazů se nelíbí, že výběrové řízení bylo zahájeno bez předchozího projednání a schválení nové dlouhodobé koncepce LČR.

LČR kritiku odmítají. Tvrdí, že na formě tendrů se shodly ministerstvo, sněmovna, odbory a dozorčí rada. Nicméně v únoru podnik změnil pravidla pro prodej vytěženého dřeva. Původní záměr, že veškeré dřevo budou obchodovat vítězové tendrů, změnil tak, že desetinu dřeva budou muset vítězové prodat přes veřejné trhy, například komoditní burzu či elektronickou aukci. To však kritiky neuspokojilo. Dosud, podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, si těžaři prodávali jen polovinu dřeva. Druhou polovinu si prodaly samy Lesy ČR.

Zakázka na lesnické práce za téměř 16 miliard korun podle antimonopolního úřadu obsahuje pochybení, které by firma měla odstranit. Úřad proto nedávno zrušil předběžné opatření, aby státnímu podniku umožnil do podmínek tendru zasáhnout. Pokud LČR nedostatky neodstraní, hrozí jim pokuta.


Zdroj: ČTK, 10. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 02:14