Agris.cz - agrární portál

Výstava zahrádkářů Floria se z Věžek zřejmě přesune do Kroměříže

11. 5. 2010 | ČTK

Zahrádkářská výstava Floria, jejíž jarní etapa skončila o víkendu, se v budoucnu zřejmě z obce Věžky na Kroměřížsku přesune na nové výstaviště v Kroměříži. Pražská společnost Textil Invest, která výstavy pořádá, jej chce za asi 90 milionů korun vybudovat v areálu bývalých Rybalkových kasáren. Příští rok bude Floria ještě určitě ve Věžkách, ten další už by organizátoři chtěli pořádat v Kroměříži, řekl ČTK ředitel věžeckého výstaviště Radek Novotný.

V Kroměříži by podle něj mělo vyrůst konkurenceschopné výstaviště pro celý Zlínský kraj. Kromě zahrádkářů by zde měli nalézt útočiště i prodejci například z oborů stavebnictví a zemědělské techniky či výstavy hospodářských zvířat. Náklady na stavbu areálu by zhruba z poloviny mohla uhradit dotace z evropských fondů. "Momentálně se dopracovává žádost," přiblížil Novotný.

Důvodem pro přesun oblíbených výstav Floria z Věžek jsou prý především omezené prostory tamního výstaviště. "Je tam složité parkování a v případě nepříznivého počasí se prodejci i návštěvníci nemají kam schovat," doplnil Novotný. Lidé, kteří přijíždějí do Věžek, mohou využít pouze kapacitně omezená pevná parkoviště, řada vozidel tak stojí na okolních travnatých plochách.

Společnost Textil Invest získala jádro výstaviště s většinou budov před čtyřmi lety v dražbě za 5,2 milionu korun. Podle ředitele do zchátralého výstaviště již investovala nemalé prostředky. "Před výstavou jsme upravili za 3,5 milionu Kč parkovou část, řešíme potíže se spodní vodou a opravujeme i interiér pavilonů," řekl. Dodal, že po přestěhování Florie by v lokalitě mohl být třeba pečovatelský dům či školicí centrum.

Zahrádkářská výstava Floria se letos ve Věžkách koná již 34. rok. Dříve byly výstavy dvakrát ročně, v květnu a v srpnu. O víkendu skončenou jarní etapu navštívilo asi 40.000 lidí, letošní letní Floria bude zahájena 7. srpna. Předloni pořadatelé přidali i podzimní Florii, kde rozšířili nabídku mimo jiné o poradenství v oblasti ovocnářství. Nejpopulárnější je ale stále jarní část. Loni výstaviště při všech třech etapách dohromady navštívilo přes 75.000 lidí.


Zdroj: ČTK, 11. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 17:52