Agris.cz - agrární portál

Výrobci: Obliba pomazánkového másla mezi Čechy roste

12. 5. 2010 | ČTK

Pomazánkové máslo se mezi Čechy těší stále větší oblibě. Loňská výroba této tradiční domácí pochoutky meziročně vzrostla o pětinu na více než 10.600 tun. Uvedl to dnes předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Obyvatel ČR tak v průměru ročně sní zhruba jeden kilogram této mléčné pomazánky.

Výrobek ze zakysané smetany a sušeného mléka či podmáslí se začal poprvé vyrábět v roce 1977 v Liberecké mlékárně. O dva roky později zahájila jeho produkcí také Choceňská mlékárna, která je nyní jeho největším tuzemským producentem. Pomazánkové máslo dnes vyrábí pět českých mlékáren. Vedle tradičního neochuceného pomazánkového másla se vyrábí varianty ochucené křenem, česnekem, bylinkami, nivou, smaženou cibulkou či krevetami.

Výrobek obsahuje nejméně 31 procent tuku a 41 procent sušiny. Nesmí obsahovat rostlinné tuky ani konzervační látky, v opačném případě nesmí dle platné legislativy být prodáván jako "pomazánkové máslo".

Již více než pět let trvá spor o pomazánkové máslo mezi Českou republikou a Evropskou unií, které se nelíbí slovo "máslo" v názvu produktu. EU zařazuje do skupiny másel, včetně polotučných a nízkotučných, jen takové výrobky, u nichž podíl tuku dosahuje stanovený podíl. Pomazánkové máslo, vyráběné unikátní tuzemskou technologií zmáselňování smetany, má ale podíl tuku nižší.

Unie Česku nechce udělit výjimku, podle níž by mohl být zájem tradičního českého mléčného výrobku zachován. Zástupci ČR při jednání s bruselskými byrokraty argumentují jedinečností, nezaměnitelností produktu českou společností s máslem i technologií výroby produktu s více než třicetiletou tradicí. Například Španělsko navíc dostalo výjimku pro výrobek nesoucí v názvu máslo, přestože požadované parametry také nesplňuje.

Podle Jindřicha Fialky z ministerstva zemědělství se spor dostal až k Evropskému soudnímu dvoru, k němuž dalo Česko podnět ohledně narušování hospodářské soutěže Evropskou komisí.

Výjimečnost ryze českého produktu naopak vybízí ke snaze získat označení Zaručená tradiční specialita, která je udělována za účelem propagace tradičních produktů se zvláštní povahou, míní Kopáček.

Naprostá většina tuzemské produkce pomazánkového másla nachází uplatnění na domácím trhu, malá část se vyváží na Slovensko a do Německa. Podle ředitele Choceňské mlékárny Petra Marka se chystá jím vedená firma v blízké době vyvážet produkt také na ruský trh.


Zdroj: ČTK, 12. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 02:14