Agris.cz - agrární portál

Afghánský mák napadla plíseň, opia bude možná o čtvrtinu míň

13. 5. 2010 | ČTK

Vážná nákaza poznamenala v Afghánistánu letošní úrodu máku, který se používá k výrobě opia a heroinu. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC s odvoláním na šéfa Mezinárodního programu OSN pro kontrolu narkotik (UNODC) Antonia Mariu Costu. Podle něj by letošní produkce opia mohla být ve srovnání s loňským rokem z tohoto důvodu o čtvrtinu nižší.

Costa uvedl, že plíseň zasáhla asi polovinu úrody máku v Afghánistánu, odkud pochází 92 procent světové produkce opia. Podle ředitele UNODC ceny opia v regionu již vzrostly o 50 procent.

Nejhůře postižena jsou maková pole v afghánských provinciích Hílmand a Kandahár, které jsou centrem pěstování této plodiny a také centrem povstaleckého hnutí v Afghánistánu. Špatná sklizeň opia zřejmě poznamená i příjmy rebelů, včetně Talibanu.

Někteří místní rolníci svalují vinu za pohromu na vojáky NATO, ale Costa tuto teorii odmítá. "Rostlinky máku jsou nemocemi napadány pravidelně," řekl. Současně zdůraznil, že nákaza je dobrou příležitostí pro mezinárodní společenství přesvědčit afghánské rolníky, aby od pěstování máku přešli na jiné, legální plodiny.


Zdroj: ČTK, 13. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 16:46