Agris.cz - agrární portál

ZD Novosedly Pšov chce část ploch využít k pěstování sloní trávy

14. 5. 2010 | ČTK

Zemědělské družstvo Novosedly Pšov hodlá v budoucnu využít část ploch, na kterých pěstuje obilí, pro technickou plodinu ozdobnici čínskou. Odběratelem této takzvané sloní trávy se stane teplárna na spalování biomasy v nedalekých Žluticích. Družstvo letos vysází trávu na pěti hektarech. Pokud bude mít experiment úspěch, měla by se dále plocha s tímto alternativním palivem rozšířit až na 50 hektarů. ČTK to dnes řekl předseda družstva Vladimír Vrzáček.

Pořízení sazenic trávy za zhruba 300.000 korun zaplatil Karlovarský kraj. Projekt získal podporu vedení kraje, které ho označilo jako pilotní a podle náměstka hejtmana Petra Navrátila je také podporou Žluticku. Uvedl, že jsou s ním sice spojena určitá rizika, s tím se však musí u akcí tohoto typu prostě počítat. Sázení trávy začne hned, jak ustanou srážky a do polí v okolí Pšova se dostane těžká technika. "Budeme mít půjčený speciální secí stroj a do země půjde asi 60.000 sazenic," uvedl Vrzáček.

Výkupní cena trávy pro teplárnu bude nižší než cena obilí, rozdíl na jedné tuně je zhruba 800 korun v neprospěch trávy. V hektarovém výnosu ale předčí tráva až trojnásobně obiloviny. V konečném součtu proto může být při stále klesajících cenách obilí pro družstvo efektivnější. Podle Vrzáčka však nebude pěstování trávy prioritou. "Může jít o zajímavý doplňkový program pro rostlinnou výrobu. Trávou můžeme nahradit například ty druhy obilovin, které nebudou efektivní," poznamenal předseda.

Žlutická teplárna, která bude odběratelem trávy, nyní spaluje dřevní štěpku nebo slámu. Slámy není tolik, aby kotelně vystačila, cena dřevní štěpky stále roste. Sloní tráva by mohla být vhodnou alternativou k už využívaným palivům, konstatovala ředitelka teplárny Pavlína Voláková. "Letos se ozdobnice čínská vysadí, s první sklizní můžeme počítat do dvou až tří let. Výhodou ozdobnice proti štěpce je například její nižší vlhkost. Pohybuje se do 20 procent, u dřevní štěpky to může být i 50 procent," uvedla Voláková.

Teplárna ve Žluticích spálí ročně kolem 5000 tun biopaliva. Hlavně dřevní štěpky, zhruba 1000 tun je sláma. Jak se případně promítne spalování sloní trávy do ceny tepla, to zatím nedokáže Voláková říci. Ve Žluticích lidé nyní platí za jeden gigajoule zhruba 537 korun. Centrální výtopna na biomasu je tam v provozu od roku 2002. Její výstavba přišla na přibližně 104 milionů korun. V Karlovarském kraji spaluje určitý podíl biomasy i elektrárna ČEZ v Tisové u Sokolova.

Ozdobnice neboli sloní tráva je rostlina dorůstající do výšky až dvou metrů. Její listy jsou až dva centimetry široké a připomínají rákos. Z ozdobnic se pěstuje nejčastěji ozdobnice čínská a její četné kultivary. Původní domovinou tohoto druhu je Čína, Korea a Japonsko. Dosud se používá zejména jako dekorativní rostlina v zahradách.


Zdroj: ČTK, 14. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 17:51