Agris.cz - agrární portál

Stanovisko ministerstva zemědělství k obsahu pesticidů v biopotravinách

14. 5. 2010 | MZe ČR

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila i letos Zprávu o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách za rok 2009. Výsledky analýz reziduí pesticidů v biopotravinách však některá média mylně a zavádějícím způsobem interpretovala.

SZPI odebrala v průběhu roku 2009 celkem 39 vzorků biopotravin. U 10 z nich (8 zahraničních a 2 tuzemských) bylo zjištěno stopové množství reziduí pesticidů. Všechny tyto hodnoty ale vyhověly limitům, které jsou stanoveny v právních předpisech. Nejednalo se v žádném případě o nebezpečné potraviny, proto také SZPI neprováděla žádná opatření na trhu. Spotřebitelé tedy nemají důvod obávat se konzumace biopotravin.

Pozitivní vzorky byly převážně zahraničního původu. U výrobků, pocházejících z České republiky je důvod jejich kontaminace prošetřován. Je-li zjištěno porušení právních předpisů o ekologickém zemědělství, hrozí výrobci stažení výrobku z prodeje a ztráta práva užívat označení odkazující na ekologický způsob produkce. Pokud bude použití nepovolených prostředků prokázáno ekologickému zemědělci, který surovinu vyrobil, hrozí mu odebrání certifikace a zahájení správního řízení.

Dodržování stanovených postupů při výrobě biopotravin je přísně sledováno. Vedle státních kontrolních orgánů (SZPI, ÚKZÚZ, SVS), mohou v rámci svých kontrol odebírat vzorky také tři kontrolní subjekty, které zodpovídají za certifikační a kontrolní činnost v oblasti ekologického zemědělství. Od roku 2010 navíc probíhají tzv. úřední kontroly ekologického zemědělství na 5 % ekofarem ročně. Tyto kontroly provádí ÚKZÚZ. V případech, kdy je na místě kontroly podezření pro možné použití látek zakázaných v ekologickém zemědělství, je proveden odběr vzorků k analýze.

Ekologické zemědělství je nadstandardně kontrolovaným systémem, s možností dohledat původ až ke konkrétnímu zemědělci. Systém ekologického zemědělství je šetrným hospodařením, které minimalizuje vstupy s nepříznivými dopady na životní prostředí, zdraví lidí a zdraví zvířat.

Dita Vrbová

tisková mluvčí MZe


Zdroj: MZe ČR, 14. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:22