Agris.cz - agrární portál

Euro: Farmy v zahraničních rukou obdělávají přes 6 pct české půdy

17. 5. 2010 | ČTK

Farmy v zahraničních rukou hospodaří na více než šesti procentech české zemědělské půdy. Celkem 378 farem se zahraniční účastí obdělává bezmála 230.000 hektarů z téměř 3,6 milionu hektarů obhospodařované zemědělské půdy. Ukázalo to šetření Českého statistického úřadu pro týdeník Euro, který o výsledcích informuje ve svém pondělním čísle.

Cizinci půdu získali během sedmiletého moratoria, které si Česko vyjednalo před vstupem do Evropské unie. Podle něj cizinci nemohou v tuzemsku zemědělskou půdu a lesy kupovat, zákaz vyprší 1. května příštího roku. Pozemky v Česku nicméně mohou nakupovat občané EU, kteří zde nejméně tři roky žijí a hospodaří. Pozemky si mohou pořizovat i právnické osoby v zahraničním vlastnictví, které mají v České republice sídlo.

"Z celkových 230 tisíc hektarů připadá 28,6 tisíce na 201 farem ve stoprocentním vlastnictví cizinců," řekl týdeníku ředitel zemědělské statistiky ČSÚ Jiří Hrbek. Většinou si občané z jiných zemí v tuzemsku založili společnosti s ručením omezeným. Ostatních 177 farem obhospodařujících 201.000 hektarů vlastní dohromady Češi a cizozemci.

Žádná statistika však nepodchytí výměru české půdy, na níž cizinci vládnou zatím skrytě na základě smlouvy o smlouvě budoucí, píše Euro. Čekají tímto způsobem podle týdeníku na skončení přechodného období, po kterém už nebudou potřebovat takzvané bílé koně a své vlastnictví zlegalizují. Cizinci půdu přes prostředníky mohou získávat i ze státního Pozemkového fondu, který pozemky odstátňuje. Fond dosud převedl zhruba 500.000 hektarů půdy. "Jakou měrou se na tom podílejí cizinci, nám není známo," uvedl ředitel Pozemkového fondu Radim Zika. Nyní fond spravuje zhruba 270.000 hektarů, letos chce odstátnit 53.000 hektarů a na začátku příštího roku 140.000 hektarů půdy.

Přechodný sedmiletý zákaz nákupu půdy cizinci si Česko při vstupu do EU vyjednalo, aby získalo čas na dořešení restitucí a umožnilo přednostní nabývání půdy místním občanům. V otázce, zda by Česko mělo podobně jako Maďarsko či Slovensko usilovat o prodloužení přechodného období, se česká levice a pravice neshodnou. ČSSD je pro prodloužení moratoria, nesouhlasí s ním ODS a TOP 09.


Zdroj: ČTK, 17. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 14:27