Agris.cz - agrární portál

Jedno z nejlepších hovězích na světě ohrožuje slintavka

18. 5. 2010 | ČTK

Epidemie slintavky a kulhavky šířící se na jihu Japonska ohrožuje plemeno skotu wagyu, z něhož pochází jedno z nejlepších hovězích mas na světě. Píše to dnes agentura AFP s odvoláním na místní úřady.

Epidemie propukla v Japonsku minulý měsíc a roznesla se již na 111 jihojaponských farem, které byly nuceny usmrtit 49 plemenných býků. Podle AFP tak zůstává již jen šest býků, kteří mohou zajistit pokračování chovu tohoto plemene v jednom z jeho center, prefektuře Mijazaki na ostrově Kjúšú. O péči o proslulé plemeno wagyu, které se kromě Mijazaki chová především v Kóbe na ostrově Honšú, kolují legendy. Skot je údajně nepředstavitelně hýčkán, jídelníček je mu obohacován pivem, pro relaxaci je mu přehrávána vážná hudba a zvířata jsou denně masírována. Základem úspěchu je ale především staletá selekce těch nejlepších jedinců, zaměřování se místo rychlosti růstu svalové hmoty na kvalitu masa a fakt, že se stáda pasou na šťavnatých loukách a dokrmují se kukuřicí a sójou.

Charakteristické mramorované maso plemene wagyu, které obsahuje převážně nenasycené tuky a proslavilo se svou neuvěřitelnou křehkostí, lahodnou vůní a chutí, vyhledávají gurmáni po celém světě. Velkoobchodní cena tohoto masa dosahuje ve Spojených státech 160 dolarů (3300 Kč), v Japonsku pak až 320 dolarů (6600 Kč) za kilogram.

Japonská vláda v posledních dnech vystupňovala své úsilí zaměřené na zastavení přenosu choroby; dnes kupříkladu sestavila krizový tým a majitelům zasažených farem, na nichž se chová 85.000 kusů dobytka a prasat, slíbila kompenzace.

Šestice ceněných býků byla přestěhována na bezpečné a izolované místo, aby se zajistilo jejich přežití. "Modlíme se, aby se nám podařilo tuto značku hovězího zachránit," uvedl Kodži Eidžu, představitel místního zemědělského úřadu, který očekává ztráty kolem 16 miliard jenů (3,6 miliardy Kč). Virus slintavky a kulhavky infikuje kopytníky, včetně skotu, ovcí, prasat a koz, působí jim bolesti a pro mláďata je často smrtelný. Mezi zvířaty je nemoc vysoce nakažlivá.

Japonsko krátce po propuknutí první epidemie slintavky a kulhavky po deseti letech pozastavilo vývoz masných produktů, mezi nimi i hovězího z chovu wagyu. Obvykle se ročně exportuje kolem 35 tun prvotřídního hovězího z prefektury Mijazaki.

Japonci považují wagyu za svoje rodinné stříbro. I když se chov tohoto plemene rozšířil také v Austrálii, USA nebo Kanadě, japonské ministerstvo zemědělství si vymohlo, že od roku 2006 může být jako wagyu označované jen hovězí maso ze skotu, který má japonský původ a je zatříděné podle japonských norem.


Zdroj: ČTK, 18. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 14:42