Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 18.5.2010

19. 5. 2010 | Agris

Studie: Lidem, co často jedí uzeniny, hrozí srdeční choroby

Lidem, kteří často jedí uzeniny, hrozí vyšší riziko vzniku srdečních nemocí nebo cukrovky. Naproti tomu jedení nezpracovaného červeného masa nebezpečí rozvinutí těchto nemocí nezvyšuje. Ukázala to studie amerických vědců, z níž dnes citovala agentura Reuters. "Lidé by měli přemýšlet o tom, jaký druh masa jedí, aby snížili riziko infarktu nebo cukrovky," řekla Renata Michová, která vedla zpracování studie. "Hlavně by se měli vyhnout zpracovanému masu, jako jsou slanina, salámy nebo párky," doplnila. Za zpracované maso se v rámci studie považovalo jakékoli maso upravené pomocí uzení, nasolení nebo přidání chemických konzervantů.

Průběh kampaně Ryba domácí je hodnocen úspěšně

Ministerstvo zemědělství České republiky realizuje dlouhodobou komunikační kampaň na podporu spotřeby sladkovodních ryb - RYBA DOMÁCÍ, která je spolufinancována Evropským rybářským fondem. Oficiálně byla zahájena 1. 9. 2008. Její průběh a dosavadní výsledky hodnotí MZe jako úspěšné. Evaluaci kampaně Ryba domácí zajišťuje pro Ministerstvo zemědělství agentura Ipsos Tambor. Hodnocení je prováděno formou kvantitativních a kvalitativních průzkumů na reprezentativním vzorku široké veřejnosti. Závěry evaluace jsou využívány k plánování dalších etap kampaně a nastavení jednotlivých nástrojů komunikace.

Cenu řepky ohrozil prezident, nepodepsal zákon

Mnohým zemědělcům přibyla v těchto dnech další starost. Začali se obávat o cenu řepky olejky při letošní sklizni. „Jedná se o jednu z plodin, která byla alespoň na úrovni rentability,“ vysvětlil význam řepky pro zemědělce Zdeněk Houška, předseda družstva Skalka se sídlem v Lipí. Dosud se počítalo s tím, že řepka se využije v rámci produkce biopaliv. Jenže prezident Václav Klaus odmítl podepsat příslušný zákon a odbyt části produkce nyní „visí ve vzduchu“. Naštěstí už jsou podle Houšky uzavřené smlouvy na výkup více než poloviny produkce.

Prodej dvou masokombinátů Andreji Babišovi začal zkoumat ÚOHS

Prodej masokombinátů Krahulík - Masozávod Krahulčí a Kmotr - Masna Kroměříž skupině Agrofert Holding Andreje Babiše začal zkoumat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). O souhlas s transakcí mezi firmami, jejichž obrat se pohybuje v řádech miliard korun, požádal ÚOHS Agrofert Holding. ČTK to zjistila z elektronické úřední desky ÚOHS. ÚOHS proto zahájil ve středu správní řízení k této fúzi, ze zákona má na rozhodnutí 30 dnů. Pokud úřad obecně zjistí ve správním řízení nějaké potíže, například v podobě stížností konkurentů, může lhůtu prodloužit o čtyři měsíce.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 19. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:45