Agris.cz - agrární portál

Rané brambory budou letos asi dražší kvůli nižší úrodě v cizině

20. 5. 2010 | ČTK

Rané brambory letos zřejmě podraží. Podle Ústředního bramborářského svazu ČR se jich kvůli nepříznivému počasí urodilo méně v zahraničí a sázení a pěstování na českých polích se opožďuje. První sklizně brambor v Polabí a na jižní Moravě lze očekávat až v polovině června, tedy asi o dva týdny později než obvykle, řekl dnes ČTK tajemník svazu Josef Králíček. Pěstitelé by kilogram mohli prodávat i za 13 korun; ve stejné době před rokem nedostávali ani deset korun.

Minulá sezona nebyla pro bramboráře příznivá. Odbyt sice měli, ale farmářské ceny se držely nízko od podzimní sklizně až do jara. Koncem února dostávali za kilogram nejlepších konzumních brambor asi tři Kč, nejmíň za poslední léta. "V letošní sezoně by si pěstitelé mohli trochu polepšit," odhadl Králíček.

Před rokem pěstovaly zemědělské podniky v Česku brambory na 28.700 hektarech. Bramborářský svaz předpokládá, že kvůli nízkým tržbám se letos produkční plochy mírně sníží. Podle Králíčka ale na tuzemský trh s ranými bramborami bude mít větší vliv situace v jiných zemích, které jsou jejich významnými producenty, například ve Španělsku a Itálii. "Státy, které exportovaly k nám a do střední Evropy, budou mít letos samy potřebu brambory dovážet. Zboží nebude nadbytek," konstatoval.

Kvůli dešťům také ještě nebylo dokončeno sázení brambor na Vysočině, kde se produkuje třetina roční republikové produkce. V tomto kraji bývají hlízy v brázdách nejpozději do 10. května, letos zbývá osázet asi třetinu plánovaných ploch. "Porosty, které budou zasázeny v následujících dnech, už budou mít zpoždění a lze tam počítat s určitou ztrátou," řekl Králíček.

Podle statistiky se loni v ČR včetně sadby vypěstovalo 752.000 tun brambor. Domácí produkce byla většinou doprodána před několika týdny. Do jídelen a balíren se teď dovážejí brambory hlavně z Německa a Francie.


Zdroj: ČTK, 20. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 09:16