Agris.cz - agrární portál

Obohacování pekařských kvasnic vitaminem

19. 5. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Petice předložená americkou organizací FDA požaduje, aby bylo schváleno obohacování pekařských výrobků prostřednictvím droždí obohaceného vitaminem D. Zatím je v USA fortifikace povolena u mléka, jakožto optimálního média, ale to neznamená přínos pro osoby, které nepijí mléko. Podle této petice by mělo být v nařízení o potravinářských aditivech doplněno, že aplikace vitaminu D2 (ergokalciferol) do pekařského droždí je uznána za bezpečnou. Takové droždí pak působí jednak jako nutrient, jednak jako funkční přísada pro kynutí.

Na základě zprávy „Exponent 2009 report“ je navržen maximální limit pro vitamin D: 400 M.J./100 g pekařských výrobků, z čehož se odhaduje denní příjem u většiny osob 720 M.J. (resp. 373 M.J. u dětí do 1 roku). Tyto odhady jsou téměř dvojnásobné proti předpokladům uváděným americkým ministerstvem zemědělství USDA. Přitom podle údajů USDA nedosahuje 69 % populace doporučeného příjmu vitaminu D.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 19. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 03:36