Agris.cz - agrární portál

V moravských obcích, které bojují s povodněmi,byla včera i ministryně životního prostředí a předsedkyně Ústřední povodňové komise Rut Bízková.

20. 5. 2010 | Ministerstvo životního prostředí

V moravských obcích, které bojují s povodněmi,byla včera i ministryně životního prostředí a předsedkyně Ústřední povodňové komise (ÚPV) Rut Bízková. "Integrovaný záchranný systém a předpovědní služba funguje dobře, jednotlivé lidské příběhy spojené s povodněmi jsou tragické," konstatovala předsedkyně Ústřední povodňové komise a ministryně životního prostředí Rut Bízková.

"Ukazuje se, že integrovaný záchranný systém funguje dobře," konstatovala předsedkyně ÚPV a ministryně Bízková. "Představitelé povodňových komisí, krizových štábů i obyvatelé ohrožených míst mají naštěstí k dispozici velmi spolehlivou a přesnou předpověď počasí i průtoků vody, a to i díky nově instalované technice," dodala ministryně.

V průběhu dne se předsedkyně Ústřední povodňové komise a ministryně životního prostředí Rut Bízková setkala se zástupci Jihomoravského kraje i místní samosprávy v Hodoníně, Uherském Hradišti, Přerově a Hranicích na Moravě. Při těchto jednáních se všechny strany shodly, že je nutné pracovat na protipovodňových opatřeních ve střednědobém i dlouhodobém horizontu. " Nesmí se stát, že až opadne voda, tak se na hrozící nebezpečí povodní zapomeneme," uvedla Rut Bízková.

„Povodně jsou dramatickou situací pro lidi i přírodu. V obci Troubky jsem viděla nejen vyplavené domy, ale např. také vyslechla tragický příběh paní, která při povodni před třinácti lety přišla o syna a v obou povodních o majetek. V obci Ústí u Hranic na Moravě jsem zase viděla, jak vypadá obec pár dní po povodních, když v ní funguje solidarita obce a lidí navzájem. Na vyčištěných chodnících by nikdo neřekl, že tam ještě včera byly hromady bahna. Velmi oceňuji také pomoc nevládních organizací a všech lidí, kteří jsou ochotni přispět postiženým obcím finančně,“ řekla ministryně.

V Českém hydrometeorologickém ústavu (ČHMÚ), který je resortním ústavem Ministerstva životního prostředí, mají od letošního dubna k dispozici nový superpočítač nazvaný Saxana. Ten umožňuje detailnější a pohotové modelování budoucího vývoje počasí pomocí modelu ALADIN, což se právě nyní ukázalo jako velké plus. V brněnském pracovišti ČHMÚ, které ministryně dnes navštívila, určují situaci na vodních tocích díky programu Hydrog, který byl vyvinut na Vysokém učení technickém v Brně.

Jedním z opatření, které městům a obcím může do budoucna pomoci, je počátkem května vypsaná XX. výzva v Operačním programu Životní prostředí, která potrvá od 17. května do 30. června letošního roku. V jejím rámci mohou obce a města čerpat finanční prostředky právě na protipovodňová opatření, projekty zaměřené na omezování rizika povodní, zlepšování stavu přírody a krajiny, prevenci sesuvů a skalních řícení a jejich monitoring V této výzvě z OPŽP je na tyto účely k dispozici 3,45 mld. Kč.

"Podle aktuálního vývoje a zájmu lidí zvážíme případné vypsání nové výzvy na protipovodňová opatření v dalších měsících letošního roku," uzavírá ministryně Bízková.

Výzvu ze dne 4. května 2010 najdete na :

www.sfzp.cz/clanek/193/1324/nabidka-dotaci-v-oblasti-omezovani-rizika-povodni-a-zlepsovani-stavu-prirody-a-krajiny/

Jarmila Krebsová, tiskové oddělení MŽP


Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 20. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:30