Agris.cz - agrární portál

Kontroly mléčných automatů nezjistily zatím problémy

20. 5. 2010 | ČTK

Státní veterinární správa (SVS) dosud nezjistila při kontrolách automatů na prodej čerstvého mléka žádné závažnější problémy. ČTK to dnes řekl mluvčí SVS Josef Duben. V Česku je nyní více než 160 přístrojů, z nichž si lidé mohou natočit tepelně neupravené mléko přímo od zemědělců. SVS koncem února informovala, že se na kontrolu automatů zaměří. Důvodem byly zprávy o průjmových onemocněních, které mohly mít souvislost s prodejem syrového mléka.

"Drobné problémy, které byly zjištěny, nebyly takového charakteru, že by bylo ohroženo zdraví zákazníků," uvedl Duben. Dodrží-li podle něj prodejci veterinární předpisy týkající se čistoty, plnění, sanitace či vyměňování filtrů v přístrojích, je podle Dubna vše v pořádku.

"Zákazníci si ale musejí uvědomit, že si nakupují surovinu, nikoli produkt určený k přímé spotřebě," upozornil Duben. Na každém automatu musí být upozornění, že z něj koupené mléko je třeba před konzumací převařit. "I to veterinární kontroly sledují a zatím neshledaly pochybení," dodal Duben. Kontroly budou pokračovat i nadále, zejména s ohledem na očekávané teplé letní počasí, kdy riziko možného výskytu bakterií v mléce roste.

Prodej čerstvého nepasterizovaného mléka vzbudil nedávno živou diskusi o zdravotních komplikacích, které může mléko bez úpravy způsobit. Zemědělci dokonce obvinili hlavního hygienika Michaela Víta a výrobce baleného mléka, že uspořádali proti mléčným automatům kampaň. Vít to ale popřel. Pouze prý upozorňuje, že mléko je třeba převařit.

Poptávka po čerstvém mléku z automatů v Česku od loňska prudce rostla. Některým farmářům však v poslední době prodej mléka z automatů klesl až o polovinu. Odliv zájemců přičítají mediální kampani o možné škodlivosti čerstvého mléka. Zemědělci tvrdí, že prodej mléka z automatů je veterinárně a hygienicky ošetřen, takže žádná zdravotní rizika nehrozí. Nápisy na nich navíc veřejnost jasně upozorňují na nutnost tepelné úpravy.

Příští rok má v Česku podle původních plánů fungovat zhruba 1000 automatů na čerstvé mléko. Letos by to mělo být zhruba 400, což bude znamenat milionové investice ze strany zemědělců, jejichž návratnost může být kvůli slabší poptávce po čerstvém mléku ohrožena.

Při přímém prodeji mléka zákazníkům farmáři zpravidla utrží dvojnásobně více, než když je prodají mlékárně. Mlékaři zatím automaty nepovažují za větší konkurenci. Kdyby hypoteticky každý automat prodal denně v průměru 300 litrů mléka, v celé republice by to činilo zhruba 30.000 litrů. Denní tuzemská produkce přitom činí zhruba šest milionů litrů. Například v Rakousku dosahuje přímý prodej mléka přes tři procenta z celkové produkce, v Polsku pak asi 1,71 procenta.


Zdroj: ČTK, 20. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 15:08