Agris.cz - agrární portál

AK: Voda zaplavila minimálně 12.000 hektarů zemědělské půdy

21. 5. 2010 | ČTK

Rozvodněné toky na Moravě a ve Slezsku zaplavily minimálně 12.000 hektarů zemědělské půdy, řekl dnes ČTK Jan Záhorka z Agrární komory. Zaplaveny jsou také některé hospodářské budovy, například sklady krmiv či stáje. Údaj z dnešního rána není konečný, neboť dosud nejsou k dispozici údaje z Jihomoravského kraje, kde se voda dále rozlévala.

Například na Opavsku a Ostravsku je podle Záhorky zatopeno celkem 1650 hektarů, na Frýdeckomístecku 2013 hektarů, Olomoucký kraj hlásí přes 3000 hektarů zatopených polí, na středním toku Moravy na Hodonínsku je pod vodou 2800 hektarů. Agrárníci očekávají další rozlévání řek. "Klidně můžou být ty plochy ještě dvojnásobné," podotkl Záhorka.

Zda jsou zaplavené pozemky pro letošní sklizeň již zcela ztracené, či se je podaří osít náhradními osevy, bude podle Záhorky záležet na rychlosti vysychání polí. Některá pole mohou být navíc zanesena naplaveným štěrkem, jinde voda spláchne úrodnou ornici. "Vznikají takové laguny, které vůbec nevyschnou, drží tam voda až do zámrzu," popsal Záhorka další nepříjemnou zkušenost zemědělců z dřívějších povodní.

Farmáři začnou vodou způsobené škody vyčíslovat až poté, co voda opadne, zatím to není podle Záhorky možné. Loňské letní povodně způsobily zemědělcům škody za zhruba 200 milionů korun. Zhruba z jedné čtvrtiny je přislíbil kompenzovat stát, farmáři mezi sebou také organizovali sbírky na pomoc povodněmi zasaženým kolegům. Významnou část škod zemědělcům hradí pojišťovny. Dle údajů z loňského roku byla v zemi pojištěna necelá polovina zemědělské půdy.


Zdroj: ČTK, 21. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 11:34