Agris.cz - agrární portál

Hlodavci ve skladech obilovin působí stamilionové škody

21. 5. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

V Německu je každoročně na škody způsobené hlodavci ve skladech obilovin vynaloženo přes 100 milionů EUR. A to navzdory řádnému skladování, pečlivé hygieně a cílené aplikaci požerových jedů zemědělci, při obchodování s obilovinami i v mlýnech.

Tento problém by brzy mohl být ještě mnohem závažnější. Evropský parlament totiž v současné době uvažuje o změně legislativy, která by mohla aplikaci rodenticidů (přípravků na ochranu proti hlodavcům – krysám, potkanům, hrabošům, myším aj.) silně omezit nebo dokonce zcela znemožnit.

Dr. Cornel Adler (Julius Kühn-Institut) odhaduje, že v Německu okolo dvou procent obilovin mezi sklizní a zpracováním padne za oběť různým škůdcům. V jiných zemích jsou tato čísla ještě mnohem vyšší. Celosvětově se ztráty ve skladech odhadují na 5 až 15 procent. Škody způsobené požerem jsou méně významné; hlodavci jsou však obávanými přenašeči chorob – pokud je skladované obilí kontaminováno jejich trusem nebo močí, je nepoužitelné.

Protože hlodavci se za příznivých podmínek rychle množí, lze jejich populace redukovat pouze ochrannými přípravky. Jeden pár krysy obecné (Rattus rattus) může ročně přivést na svět okolo 60 potomků. Bez aplikace rodenticidů by hospodářské škody (535 mil. EUR) byly více než pětinásobné (pro srovnání – tato suma by stačila k výstavbě dvou fotbalových stadionů v Jižní Africe). Škody ve skladech způsobené hlodavci jsou vážným problémem s výraznými důsledky. Nezbývá než doufat, že europoslanci tomuto tématu věnují patřičnou pozornost.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 21. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 18:56