Částečně sušená rajčata příčinou hepatitidy A
22. 5. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Koncem r. 2009 zveřejnila ministerstva zdravotnictví NSW (New South Wales) a WA (Western Australia) v návaznosti na státy Victoria a South Australia varování proti konzumaci částečně sušených (semi-dried) rajčat, která nejsou podrobena důkladnému tepelnému ošetření. Při hodnocení výskytu 80 případů hepatitidy A ve státě Victoria bylo zjištěno, že se ze dvou třetin jednalo o onemocnění po konzumaci částečně sušených rajčat. Polovina registrovaných případů vyžadovala hospitalizaci. Symptomy zahrnují horečku, nevolnost, nechuť k jídlu, bolesti břicha, tmavou moč a žloutnutí kůže a očí. Virus hepatitidy se šíří prostřednictvím stopových množství fekálií.
Ačkoli většinou se jednalo o osoby, které onemocněly po návratu ze zahraničí, bylo na podzim 2009 zjištěno 5 případů u Australanů, kteří necestovali. Tři z nich konzumovali v předcházejících týdnech částečně sušená rajčata, používaná jako složka lahůdkářských výrobků
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 22. 5. 2010
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 11:32
