Agris.cz - agrární portál

Zemědělci: Soběstačnost ČR ve vepřovém letos klesne pod 50 pct

25. 5. 2010 | Finance.cz

Loni se do Česka dovezlo 177.000 tun vepřového masa, což je zhruba 40 procent spotřeby. Pokud se alespoň částečně nevyrovnají podmínky tuzemských chovatelů s těmi z Evropské unie, klesne letos soběstačnost Česka u vepřového masa pod 50 procent. Novinářům to dnes v Brně řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Před vstupem země do EU v roce 2003 přitom chovatelé pokryli celý domácí trh a zhruba pětinu masa vyvezli.

"Stavy prasat v Česku loni klesly o pětinu na dva miliony. Stejným poměrem vzrostl dovoz vepřového ze zahraničí. Důvod je ten, že obchodní řetězce tlačí v krizi ceny masa dolů. Zpracovatelé masa tento tlak přenášejí na chovatele. Ti pak musejí prodávat kilo masa v živé váze za 25,70 korun, náklady se přitom pohybují kolem 30 korun," řekl ČTK Veleba.

Podle něj se na trhu s vepřovým masem schyluje k takzvanému česnekovému efektu. Pokud podíl tuzemské produkce překročí určitou míru, tak se cena dováženého masa prudce zvýší, jak se to stalo v případě dováženého česneku.

V Česku je nyní zhruba 125.000 prasnic, které jsou klíčové pro budoucí chovy prasat. V roce vstupu Česka do EU jich chovatelé měli dvakrát více. "Souvisí to s nerovnými podmínkami na jednotném evropském trhu. Tuzemští zemědělci dostávají na hektar půdy jen poloviční dotace oproti západní konkurenci. V Čechách ale platí specifické podmínky, chovatelé prasat nemají žádnou půdu, a proto nedostávají dotace vůbec," řekl novinářům šéf Svazu chovatelů prasat Jindřich Macháček.

Úbytek prasnic a podíl tuzemského vepřového na trhu by podle něj zachránila částka 400 milionů korun, které by stát každý rok rozdělil mezi chovatele.

(ČTK)


Zdroj: Finance.cz, 25. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 15:50