Agris.cz - agrární portál

Ne vše, co je zdarma, je dobré

25. 5. 2010 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce - SZPI

Potraviny se dostávají ke spotřebitelům různými cestami; dnes se potraviny běžně prodávají v trafikách, drogériích, v prodejnách s oblečením, prostřednictvím internetu nebo na nejrůznějších prezentačních akcích. Mnohdy jsou potraviny nabízeny zdarma, například v rámci reklamní akce nebo jako pozornost k zakoupenému zboží. I takové potraviny však musí splňovat požadavky právních předpisů, hlavně pokud jde o hygienu či bezpečnost potravin.

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce například nedávno provedli kontrolu na organizované výletní akci v Českém Šternberku, která byla spojená s prezentací domácích spotřebičů. Letáčky lákající na tuto akci slibovaly účastníkům kromě výletu také oběd a kilo uzenin zdarma. Inspektoři na místě zjistili, že výletníkům, povětšinou se jednalo o seniory, měla být skutečně rozdána balení odkrojků Vysočiny. Balení uzenin byla uložena na zrezlých a špinavých podlahách zavazadlových prostor dvou autobusů, se kterými byli účastníci na akci přivezeni. Ačkoliv výrobce uzenin na obale uváděl, že salámy musí být skladovány do pěti stupňů Celsia, naměřili inspektoři v zavazadlovém prostoru až devatenáct stupňů.

Kvůli nevhodným podmínkám skladování inspektoři všechny nalezené uzeniny na místě zakázali. Jednalo se o více než dvě stě dvacet kilo potravin. Z dodacích listů a od samotných řidičů se inspektoři také dověděli, že na předešlé akci bylo již obdobným způsobem rozdáno téměř 250 kilogramů uzenin. Podle zástupce organizátora této akce budou na příště autobusy vybaveny přenosným chladicím zařízením.

Skladovací teploty deklarované na obalech potravin jsou závazné pro všechny prodejce. Spotřebitelé sami by se také měli zajímat o to, jakým způsobem jsou potraviny skladovány, v jakých teplotách a za jakých hygienických podmínek. Tím spíše jedná-li se o rychle se kazící potraviny, jakou jsou mléčné a masné výrobky.

Zpracoval: Mgr. Martina Šmídtová - tisková mluvčí SZPI , tel.: +420-542426633


Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce - SZPI, 25. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:52