Agris.cz - agrární portál

Obnova rybníků na Vysočině

25. 5. 2010 | vetweb.cz

Dotace z evropských fondů

Do obnovy rybníků na Vysočině budou investovat jejich majitelé dalších 194 milionů korun. Rybníky se budou čistit a opravovat ve všech částech kraje, někde se budou revitalizovat i části potoků a přibudou tůně pro obojživelníky. EU podpořila na Vysočině v minulých dvou letech projekty na obnovu rybníků za 960 milionů korun.

V evropských fondech získalo dotaci 28 projektů.

V čerpání dotací na optimalizaci vodního režimu v krajině z operačního programu Životní prostředí jsou žadatelé z Vysočiny velmi úspěšní. V předchozích dvou letech získali více než čtvrtinu částky vyčleněné na tento účel pro celou republiku. Mezi projekty, které byly schváleny v polovině tohoto měsíce, získala Vysočina 23 procent. Dotace z tohoto programu čerpají hlavně soukromí vlastníci a samosprávy. V rybnících je pak ale omezen chov ryb. Rozšíření vodních ploch prospívá žábám a jiným obojživelníkům. Ekologické funkce nových rybníků se podle ochránců přírody projeví až po delší době. Už nyní je ale patrné zastavení dlouhodobého poklesu počtu vodních a mokřadních ptáků.

Rybníky na Vysočině vznikají rychlým tempem již několik let. Přibylo jich už několik set, dříve byla jejich obnova podporována z národních zdrojů.


Zdroj: vetweb.cz, 25. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:57