Agris.cz - agrární portál

Ministři zemědělství ČR a Moldavské republiky podepsali Memorandum o porozumění

25. 5. 2010 | MZe ČR

Na základě pozvání ministra zemědělství Moldavské republiky Valeriu Cosarciuca absolvuje dnes a zítra ministr zemědělství Jakub Šebesta oficiální návštěvu této země. Ministři dnes podepsali Memorandum o porozumění týkající se spolupráce obou zemí v oblasti zemědělství.

„Česká republika považuje Moldavsko za partnerskou zemi a věřím, že podepsání Memoranda posílí stávající spolupráci v oblasti zemědělství mezi našimi zeměmi. Česká republika plně podporuje Moldavskou republiku v úsilí směřujícím k přijetí do Evropské unie a podpis Memoranda je potvrzením této skutečnosti,“ řekl ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Společným cílem uvedeným v Memorandu je rozvoj spolupráce obou zemí v oblasti zemědělství a zemědělsko-potravinářského průmyslu. Vzájemná spolupráce se bude týkat harmonizace legislativy s předpisy EU, spolupráce v oblasti veterinární a fytosanitární a spolupráce při zabezpečení kvality a bezpečnosti potravin.

Mezi ČR a Moldavskem existuje již nyní velmi dobrá spolupráce a jejich vzájemný obchod skýtá značný potenciál pro budoucí rozvoj. Moldavská republika neuplatňuje ve vztahu k dovozům potravinářských výrobků unijní, resp. české provenience netarifní překážky obchodu, veterinárního či fytosanitárního charakteru, což je důležitý předpoklad rozvoje obchodu mezi oběma zeměmi. Mezi nejvýznamnější dovozní položky z Moldavska se již tradičně řadí víno, sušené ovoce a také kvašené nápoje, např. medovina. V roce 2008 se k nám dovezlo 16 tisíc hektolitrů a v roce 2009 18 tisíc hektolitrů převážně lahvových vín. Jsme tak druhým nejvýznamnějším dovozcem moldavských vín. Česká republika dlouhodobě vyváží slad, potravinové doplňky a mák a v posledních letech se také zvyšuje vývoz našeho piva. Obrat vzájemného agrárního obchodu činí v posledních letech přibližně 200 milionů korun.

V rámci dvoudenní pracovní cesty navštíví ministr Šebesta také obec Braviceni, kde úspěšně probíhá český projekt zavlažovacího systému a technologie na čištění odpadních vod. Dále je v programu ministra návštěva zemědělské univerzity s programem zaměřeným na výrobu a využití biomasy.

Dita Vrbová

tisková mluvčí MZe


Zdroj: MZe ČR, 25. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 16:37