Agris.cz - agrární portál

Chladné jaro pomohlo lesům na Vysočině, zpomalilo rozvoj kůrovce

26. 5. 2010 | ČTK

Letošní chladné jaro zpomalilo rozvoj kůrovce v lesích na Vysočině. Horší situace byla před rokem, kdy Ledečsko postihla kůrovcová kalamita. Snižování škod způsobených tímto hmyzem závisí i na majitelích lesů, kteří mají důsledně zpracovávat napadené dříví. Kvůli pomalému postupu jim loni Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) vyměřila 23 pokut celkem za 157.000 korun a uložila stejný počet opatření k nápravě.

Prověrky dodržování ochrany lesa proti kůrovcům jsou stěžejním úkolem ČIŽP na Vysočině také pro tento rok, řekla dnes novinářům Ludmila Lacinová z havlíčkobrodského oblastního inspektorátu ČIŽP. Pokuty byly podle ní zatím ukládány jen v nejzávažnějších případech, a to při spodní hranici možné sazby. Inspekce to zdůvodňuje tím, že chce majitele lesů motivovat, ne likvidovat.

Pokutu za špatné hospodaření v lesích loni dostala například obec Kožlí, majitel 250 hektarů lesa na Pelhřimovsku a čtyři spoluvlastníci lesa na území Michalovic u Havlíčkova Brodu. Největší sankce, v řádu statisíců korun, byla vyměřena státnímu podniku Lesy ČR za opožděné zpracování polomů na Ledečsku, kde bylo poškozeno 130.000 metrů krychlových dřeva. Podnik se ale odvolal a věc byla vrácena k novému projednání.

Z celkových 66 kontrol, které inspektorát provedl od začátku tohoto roku do května, se ochrany lesa před kůrovcem týkala polovina. Porušení povinností vlastníků zatím nebylo zjištěno. Kůrovec se v kraji ale rojí až od poloviny dubna. Zatím je situace příznivá, protože tento škůdce potřebuje teplo a sucho. "Vlhko nesnáší, protože je napadán plísněmi a houbami, a jeho mortalita je pak obrovská," podotkla Lacinová.

Na Vysočině lesy zabírají přes 200.000 hektarů pozemků. Asi polovina patří státu, zbývající část je rozdrobena mezi tisíce vlastníků. Lesy vlastní obce, města i fyzické osoby.


Zdroj: ČTK, 26. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 02:12